Raiffeisen: idén 2,2, jövőre 2,7 százalékos gazdasági bővülés

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 19. 11:40

Az idén 2,2 százalékos, jövőre 2,7, 2018-ban pedig 2,9 százalékos gazdasági bővülésre számítanak a Raiffeisen Bank elemzői – mondta Török Zoltán, a hitelintézet vezető elemzője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

polc-

A pénzintézet szakértői szerint idén az infláció éves szinten 0,4, jövőre 2, 2018-ban pedig 2,7 százalék lesz.
Török Zoltán kifejtette: elemzőik szerint az idei gyengébb első negyedéves gazdasági teljesítmény átmeneti lesz, a második negyedévtől a gazdaság egyre gyorsuló növekedési ütemére lehet számítani.
Gondnak nevezte ugyanakkor, hogy túl nagy a magyar gazdaság függése néhány ágazattól, illetve az uniós forrásoktól, és egyre nagyobb problémát jelent néhány ágazatban a növekvő munkaerő-, illetve szakemberhiány. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliség alacsony szinten, évi 5-6 százalékos rátán marad – fűzte hozzá.
Rámutatott: bár 2017-ben némileg növekszik az infláció, éves üteme elérheti a 2 százalékot, viszont arra számítanak, hogy a jegybanki alapkamat változatlanul 0,9 százalékon áll majd jövőre is.
Török Zoltán elmondta: a forint euróval szembeni árfolyama továbbra is az eddigi szűk sávban marad.
Úgy vélte, az ország felminősítései “benne vannak a levegőben”, akár idén is befektetési kategóriába kerülhet Magyarország.
Az ország számára kifejezetten előnyös lenne az euró bevezetése, sok érv szól mellette, ellene kevesebb szempontot lehet felsorolni – kommentálta a vezető elemző Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentését, miszerint Magyarország az évtized végén csatlakozhat az euróövezethez.
Egy felmérésre hivatkozva Török Zoltán elmondta: a kelet-közép-európai régió azon országaiban, ahol bevezették a közös európai pénzt, így a balti államokban, Szlovéniában, Szlovákiában már “nagyon szeretik az emberek az eurót”. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink