Racionalizálás és bezárások az amerikai Burger Kingnél
A 2022-re a magát a világ 4. legnagyobb étteremhálózatává kinővő Burger King amerikai üzleteinek száma 124 egységgel csökkent a tavalyi és az idei év márciusa között.
A 2022 októberében közzétett adatok szerint a Burger King egységeinek száma több mint 19 ezer volt, amelyek közül 7100 működött az USA-ban – ezek számának nettó 124-es csökkenése azt jelenti, hogy ennyivel több üzlet zárt be, mint ahány nyitott.Ez ugyan nagyjából átlagos adatnak tekinthető, de Josh Kobza vezérigazgató szerint 2023-ban a lánc elérheti a bruttó 300-400 üzletbezárást az Egyesült Államokban. A Burger King üzletek forgalma és a franchise-üzemeltetők nyereségessége azonban némileg javult, a csoport USA-beli eladásai 8,1%-al nőttek.
A legtöbb bezárásra kerülő egység kis forgalmú, ami azt jelenti, hogy a történtek valószínűleg inkább az egységszámra lesznek hatással, mint a teljes forgalomra.
A márka franchise-üzleteinek nyereségességével kapcsolatos törekvések eredménye, hogy a jövőben csak a vállalat A és B jövedelmezőségi szintjein lévő franchise partnerek építhetnek vagy vásárolhatnak új üzleteket. Hangsúlyt fektetnek arra, hogy a portfóliók 50 egységnél kisebbek, földrajzilag egybefüggőek és helyi tulajdonban legyenek.
Mint ismeretes, az év elején a lánc két nagy, földrajzilag szétszórtan működő franchise partnere, a Meridian Restaurants és a Toms King csődöt jelentett.
Kobza elmondta, hogy a márka franchise partnerei többnyire hajlandóak voltak együttműködni a Burger Kinggel a nehézségekkel küzdő üzletek értékesítésének és működésének javítása, valamint a vállalat Reclaim the Flame és Royal Reset programjainak végrehajtása érdekében. A változások egyik meghatározó tényezője az – fogalmazott –, hogy a problémás éttermekkel rendelkező franchise-partnerek együttműkőek legyenek, és elkötelezzék magukat a szükséges változtatások végrehajtása mellett. Lehet majd felhördülésre számítani, amikor néhány portfóliót átadunk a legjobb helyi üzemeltetők kezébe.
Kapcsolódó cikkeink
BURGER KING® étterem nyílik Budakalászon
BURGER KING® étterem nyílik Budakalászon február 4-én, amely az Omszk…
Tovább olvasom >A Beyond Meattel társulva kínál a McDonald’s növényi csirkefalatokat Franciaországban
Új növényi alapú terméket vezetett be a McDonald’s a Beyond…
Tovább olvasom >Franchise-hálózatának bővítésére és az olasz biotermékekre fókuszál a Carrefour Italia
A franchise-hálózat bővítésével és az Act for Food program erősítésével…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új Guinness rekord: 112 méteres Dobos-torta készült!
Guiness rekordot döntöttek a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C.…
Tovább olvasom >Az MVI ismét a TOP10 legbefolyásosabb szakmai szervezet között
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) 2025-ben ismét bekerült a turizmus…
Tovább olvasom >Minden idők legsikeresebb turisztikai éve volt 2024 Romániában
Minden idők legsikeresebb turisztikai éve volt 2024 Romániában – közölte…
Tovább olvasom >