Pulykaszövetség: stabil az ágazat helyzete, de növelni kell a versenyképességet
Stabil a pulykaágazat helyzete az idei nem túl kiemelkedő év ellenére, ugyanakkor a versenyképességének növelése és a fogyasztásösztönzés döntő jelentőségű a jövő szempontjából – közölte a Magyar Pulykaszövetség az MTI-vel.
A szövetség az amerikai hálaadás ünnepének apropójából ismertette, hogy Magyarországon a pulykaágazat stabilitása annak köszönhető, hogy a felvásárlási árak igazodnak a piaci folyamatokhoz, a költségek jelentős részét kitevő takarmányárakhoz. Az idén a tavaszi nehéz időszakot július végével keresletnövekedés váltotta fel, ennek következtében csökkentek a raktárkészletek, ami stabilizálta az árakat és lehetőséget teremtett a felvásárlási árak emelésére is. A felvásárlási piacot a 44. héten kilogrammonként 370-382 forintos árak jellemezték.
Közölték, a termelt pulykahús mennyisége folyamatosan csökken: az idei mintegy 100 ezer tonna 30 ezerrel alacsonyabb a tíz évvel ezelőttinél.
Az export is valamelyest mérséklődött: a 2016-os 31 ezer tonnával szemben tavaly mintegy 26 ezer tonna volt a külföldön értékesített pulyka mennyisége, a belföldi értékesítés pedig meghaladta a 32 ezer tonnát – tették hozzá.
A Pulykaszövetség szerint az ágazatot leginkább az egyre erősödő európai versenytársak fenyegetik. Az unión belül ugyan stagnál a pulykatermelés mennyisége, ám annak megoszlása jelentősen átalakult. A két legnagyobb termelő, Franciaország és a Németország csökkenő tendenciát mutat, ezzel szemben hatalmas iramban fejlődik Olaszország és Spanyolország. A leglátványosabb fejlődést Lengyelország produkálta: hat év alatt az Európai Unió legnagyobb pulykatermelőjévé vált, évente több mint 450 ezer tonna pulykahúst vágnak.
A munkaerő hiánya a pulykaágazatban is kihívást jelent a szövetség szerint, továbbá úgy vélik, szükséges lenne támogatni a beruházásokat és fejlesztéseket annak érdekében, hogy a hazai, többségében családi vállalkozások ne csak belföldön legyenek erősek, hanem külföldi terjeszkedésben is gondolkodhassanak.
A közleményben megjegyzik, hogy Magyarország 2004-2008 között az egy főre jutó 6,5 kilogrammos fogyasztással még a világ harmadik legnagyobb pulykafogyasztó nemzetének számított, jelenleg azonban a becsült átlagos 4-4,5 kilogrammos fogyasztással már nem tartozunk a világ élvonalába. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A pulykaágazat kihívásai és lehetőségei: így látja a jövőt a Gallicoop
A pulykahús évekig a hazai és nemzetközi piac egyik meghatározó…
Tovább olvasom >Komoly növekedési lehetőségek előtt a pulykaszektor
A Magyar Pulykaszövetség adatai alapján tovább csökkent a pulykahús iránti…
Tovább olvasom >Új egyensúlyi állapotot keres a hazai pulykaszektor
A Magyar Pulykaszövetség a karácsonyi időszakot felkészülve várja és bízik…
Tovább olvasom >További cikkeink
BCSDH: fokozni kell az erőfeszítéseket a klímavédelem terén
A BCSDH és a Deloitte legfrissebb klímavédelmi felmérése szerint a…
Tovább olvasom >Árrésstop árnyékában: így alakulnak a húsvéti bevásárlás költségei 2025-ben
Az idei húsvéti bevásárlási szezon igazi meglepetése nem a csokinyúl…
Tovább olvasom >Innovatív gombafehérjés desszerteket fejlesztett az Eroski
A spanyol Eroski áruházlánc a catering terén vezető Ausolannal, az…
Tovább olvasom >