Pulykapiac: a vártnál kisebb visszaesés
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és rendszeres kiadványaiban közreadja a világ baromfi- és húspiaci tendenciáit. A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adataiból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.
A legutóbbi baromfipiaci elemzésükből kiderül, hogy az Európai Unióban a pulykahús termelése tavaly csak 3,5 százalékkal csökkent, holott a piac értői többre, 5,5 százalékos visszaesésre számítottak.
Az EU pulykapiaca az USDA előrejelzése szerint 2007-ben helyreáll. A madárinfluenza előtti időszak csökkenő termelési, kereskedelmi és fogyasztási tendenciája mégis tovább folytatódik (bár valamelyest mérsékeltebben), mivel az EU pulykahústermelése egyre kevésbé versenyképes. Románia és Bulgária csatlakozása várhatóan nem lesz jelentősebb hatással az unió pulykapiacára, ahogy várhatóan magyarországi madárinfluenza-fertőzés sem, mivel az Eurostat adatai alapján a magyar pulykahúskivitel az EU pulykahúsexportjának alig 5 százalékát tette ki 2006-ban.
Hazánkban a pulykaágazat az elmúlt években túltermelési problémákkal küszködött. A fokozatosan beinduló termelés-visszafogás eredményeként 2006 első felében megállt a felvásárlási ár csökkenése, majd a második félévben a vágópulyka ára fokozatosan növekedni kezdett
Az AKI legfrissebb húspiaci jelentése tartalmazza azt is, hogy az Európai Bizottság szerint a tagállamok harmadik országokba irányuló élősertés- és sertéshúskivitele bővült tavaly, és meghaladta a kétmillió tonnát. A közösségi exportból Oroszország részesedése 32 százalékkal a legnagyobb volt. A két újonnan belépő tagállam együttes tavalyi sertéshúsimportja meghaladta a 260 ezer tonnát. Az EB egyébként 2013-ig a közösségen kívüli export csökkenésével számol.
A vágósertés vágóhídi belépési ára* az Európai Unió országaiban („E” minőségi kategória)
(Ft/kg hasított hideg súly**)
Országok 2006. 2007. 2007. 12. hét/ 2007. 12. hét/
11. hét 12. hét 11. hét 12. hét 2006. 12. hét % 2007. 11. hét %
Belgium 356 369 304 295 80,05 97,22
Bulgária n. a. n. a. 442 435 n. a. 98,23
Csehország 347 352 308 306 86,98 99,19
Dánia 317 328 291 280 85,55 96,25
Németország 393 404 322 315 78,12 97,85
Észtország 350 355 348 343 96,67 98,61
Görögország 514 519 338 330 63,47 97,56
Spanyolország 406 411 355 347 84,33 97,71
Franciaország 379 383 305 301 78,47 98,51
Írország 345 348 335 327 93,89 97,70
Olaszország 408 416 323 315 75,79 97,54
Ciprus 486 491 427 331 67,46 77,54
Lettország 402 407 354 344 84,65 97,35
Litvánia 349 358 340 326 91,13 96,02
Luxemburg 392 408 324 320 78,30 98,59
Magyarország 355 359 329 328 91,22 99,70
Málta 420 425 407 401 94,34 98,51
Hollandia 346 364 297 278 76,40 93,67
Ausztria 381 396 325 323 81,57 99,45
Lengyelország 320 333 296 294 88,32 99,26
Portugália 410 423 368 357 84,52 97,17
Románia n. a. n. a. 352 350 n. a. 99,44
Szlovénia 358 370 313 309 83,75 98,95
Szlovákia 360 362 327 321 88,76 98,31
Finnország 345 349 344 339 96,93 98,50
Svédország 341 345 347 342 99,11 98,58
Anglia 369 370 374 370 99,78 98,96
EU 371 380 323 316 83,23 97,74
Forrás: EU Bizottság, AKI
* Az ár tartalmazza a szállítási költséget is.
** Átszámítva az MNB hivatalos középárfolyamán.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >