Prosecco vagy prošek? Vihar egy pohár pezsgőben?
A prosecco minden bizonnyal a leghíresebb olasz alkoholos ital, ám a pezsgés mögött most épp hatalmas vita zajlik, mivel az olaszok nem akarják, hogy Horvátország prošek néven dobjon piacra egy prémium desszertbort, amelyet egész Európába exportálna.
A prošekot dalmát fehér szőlőből készítik egy hagyományos eljárással, amelynek során a szőlőszemeket szalmamatracokon szárítják a Nap erejével, mielőtt kipréselnék őket.
Eddig az olaszok megtiltották a prosek név használatát, és a termék Vino Dalmato néven került a polcokra. Csakhogy Horvátország nem hagyta magát és újra harcba szállt. Az olaszok bosszúságára az Európai Bizottság pedig már elkezdett foglalkozni azzal a beadvánnyal, amelyben a horvátok a prošek név használatáért folyamodnak.
Az olaszok „szégyenletesnek” nevezték, hogy Brüsszel egyáltalán fontolgatja az engedélyt. Hogy ki fog nyerni, az egyelőre a jövő titka.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
Az EU megerősítette az élelmiszerek és az italok földrajzi árujelzői oltalmának szabályait
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi ülésén az uniós tagországok agárminiszterei…
Tovább olvasom >A bárány termelői ára 16–18 százalékkal emelkedett
Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió juh- és…
Tovább olvasom >Az EU megerősítette az élelmiszerek és az italok földrajzi árujelzői oltalmának szabályait
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi ülésén az uniós tagországok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hét trend, amely 2024-ben az in-store marketingre és a kereskedelmi dizájnra hatással lesz
A fogyasztók figyelmének megragadása és megtartása évről évre egyre nehezebbnek tűnik.…
Tovább olvasom >2024 a kihívások éve a dohányipar és dohány-kiskereskedelem számára
A gazdasági nehézségek ellenére várhatóan növekedett a dohány-kiskereskedelem éves árbevétele…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában jelent meg, és olvasható a levél…
Tovább olvasom >