Prosecco vagy prošek? Vihar egy pohár pezsgőben?
A prosecco minden bizonnyal a leghíresebb olasz alkoholos ital, ám a pezsgés mögött most épp hatalmas vita zajlik, mivel az olaszok nem akarják, hogy Horvátország prošek néven dobjon piacra egy prémium desszertbort, amelyet egész Európába exportálna.
A prošekot dalmát fehér szőlőből készítik egy hagyományos eljárással, amelynek során a szőlőszemeket szalmamatracokon szárítják a Nap erejével, mielőtt kipréselnék őket.
Eddig az olaszok megtiltották a prosek név használatát, és a termék Vino Dalmato néven került a polcokra. Csakhogy Horvátország nem hagyta magát és újra harcba szállt. Az olaszok bosszúságára az Európai Bizottság pedig már elkezdett foglalkozni azzal a beadvánnyal, amelyben a horvátok a prošek név használatáért folyamodnak.
Az olaszok „szégyenletesnek” nevezték, hogy Brüsszel egyáltalán fontolgatja az engedélyt. Hogy ki fog nyerni, az egyelőre a jövő titka.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
Az EU megreformálná a közös agrárpolitikát
Az EU szerdán agrárszakértői jelentést mutatott be, amelynek célja, hogy…
Tovább olvasom >Olaszország mesterséges intelligenciával küzd a prosecco hamisítása ellen
Az olasz pénzverde (Istituto Poligrafico e Zecca Dello Stato) a…
Tovább olvasom >A vágócsirke termelői ára 17 százalékkal csökkent
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 3 százalékkal csaknem 90…
Tovább olvasom >További cikkeink
A FAO élelmiszerár indexe enyhén csökkent augusztusban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Varga Mihály: a magyar gazdaság kilátásai jók
A magyar gazdaság kilátásai jók, a jelenlegi moderált gazdasági növekedés…
Tovább olvasom >KSH: júliusban 1,3 százalékkal csökkent az ipari termelés
2024 júliusában az ipari termelés volumene 1,3, munkanaphatástól megtisztítva 6,4…
Tovább olvasom >