Prosecco vagy prošek? Vihar egy pohár pezsgőben?
A prosecco minden bizonnyal a leghíresebb olasz alkoholos ital, ám a pezsgés mögött most épp hatalmas vita zajlik, mivel az olaszok nem akarják, hogy Horvátország prošek néven dobjon piacra egy prémium desszertbort, amelyet egész Európába exportálna.

Egyre nő a feszültség
A prošekot dalmát fehér szőlőből készítik egy hagyományos eljárással, amelynek során a szőlőszemeket szalmamatracokon szárítják a Nap erejével, mielőtt kipréselnék őket.
Eddig az olaszok megtiltották a prosek név használatát, és a termék Vino Dalmato néven került a polcokra. Csakhogy Horvátország nem hagyta magát és újra harcba szállt. Az olaszok bosszúságára az Európai Bizottság pedig már elkezdett foglalkozni azzal a beadvánnyal, amelyben a horvátok a prošek név használatáért folyamodnak.
Az olaszok „szégyenletesnek” nevezték, hogy Brüsszel egyáltalán fontolgatja az engedélyt. Hogy ki fog nyerni, az egyelőre a jövő titka.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
Kína dömpingellenes intézkedéseket vezet be az unióból importált borpárlatokra
A kínai kereskedelmi minisztérium pénteken dömpingellenes intézkedéseket jelentett be az…
Tovább olvasom >Prosecco: a palackba zárt életérzés
Az italválasztásainkat számos tényező befolyásolhatja: olykor a hangulatunk határozza meg,…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: hazánk továbbra is kiáll a hatékony növény- és állatvédelem mellett
Brüsszel nem veszélyeztetheti a gazdák versenyképességét az állat- és növényvédelem…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >