Prosecco vagy prošek? Vihar egy pohár pezsgőben?
A prosecco minden bizonnyal a leghíresebb olasz alkoholos ital, ám a pezsgés mögött most épp hatalmas vita zajlik, mivel az olaszok nem akarják, hogy Horvátország prošek néven dobjon piacra egy prémium desszertbort, amelyet egész Európába exportálna.
A prošekot dalmát fehér szőlőből készítik egy hagyományos eljárással, amelynek során a szőlőszemeket szalmamatracokon szárítják a Nap erejével, mielőtt kipréselnék őket.
Eddig az olaszok megtiltották a prosek név használatát, és a termék Vino Dalmato néven került a polcokra. Csakhogy Horvátország nem hagyta magát és újra harcba szállt. Az olaszok bosszúságára az Európai Bizottság pedig már elkezdett foglalkozni azzal a beadvánnyal, amelyben a horvátok a prošek név használatáért folyamodnak.
Az olaszok „szégyenletesnek” nevezték, hogy Brüsszel egyáltalán fontolgatja az engedélyt. Hogy ki fog nyerni, az egyelőre a jövő titka.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
Súlyos gazdasági következményei lehetnek az élővilág pusztulásának
Az élővilág védelmének szükségessége, nem csupán etikai, hanem gazdasági szempontból…
Tovább olvasom >A hamisításokkal kapcsolatban kér információt az Európai Bizottság a Temutól
Az Európai Bizottság további információkat követel a Temu kínai platformtól,…
Tovább olvasom >A magyar uniós elnökség irányt mutat a 2027 utáni közös agrárpolitikához
A magyar európai uniós elnökség célja, hogy a tanácsi következtetések…
Tovább olvasom >További cikkeink
Érdemes a hazai szárnyasokat választani Márton-nap alkalmából
Idén sem hiányozhat a Márton napi asztalról a libapecsenye. A…
Tovább olvasom >Márton-nap előtt: drágulásra számíthatunk a liba és kacsa esetében?
November 11-én, Szent Márton napján a hagyomány szerint libát illik…
Tovább olvasom >Rendkívüli fogyasztóvédelmi ellenőrzést indítanak az ételfutár cégeknél
A fogyasztóvédelemért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot indít a…
Tovább olvasom >