Prosecco vagy prošek? Vihar egy pohár pezsgőben?
A prosecco minden bizonnyal a leghíresebb olasz alkoholos ital, ám a pezsgés mögött most épp hatalmas vita zajlik, mivel az olaszok nem akarják, hogy Horvátország prošek néven dobjon piacra egy prémium desszertbort, amelyet egész Európába exportálna.

Egyre nő a feszültség
A prošekot dalmát fehér szőlőből készítik egy hagyományos eljárással, amelynek során a szőlőszemeket szalmamatracokon szárítják a Nap erejével, mielőtt kipréselnék őket.
Eddig az olaszok megtiltották a prosek név használatát, és a termék Vino Dalmato néven került a polcokra. Csakhogy Horvátország nem hagyta magát és újra harcba szállt. Az olaszok bosszúságára az Európai Bizottság pedig már elkezdett foglalkozni azzal a beadvánnyal, amelyben a horvátok a prošek név használatáért folyamodnak.
Az olaszok „szégyenletesnek” nevezték, hogy Brüsszel egyáltalán fontolgatja az engedélyt. Hogy ki fog nyerni, az egyelőre a jövő titka.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
Az Európai Bizottság egyszerűsítené a fenntarthatósági jelentéstételt – mit hoz az Omnibus-csomag?
2025. február 26-án az Európai Bizottság új javaslatcsomagot tett közzé,…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság elvetheti a Nutri-Score bevezetését az Unióban
Az Európai Bizottság várhatóan eláll a Nutri-Score egységes bevezetésétől az…
Tovább olvasom >Agrárkamara-elnök: az Európai Bizottság ellehetetleníti Európa mezőgazdasági termelését
Közös demonstrációt tartottak a V4+ országok agrárkamarái a szlovákiai Holicsban,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyorsuló infláció Magyarországon: brutális élelmiszerdrágulás és kérdéses hatékonyságú intézkedések
2025 februárjában ismét gyorsult az infláció Magyarországon: a fogyasztói árak…
Tovább olvasom >Megjelent az árrésstop részletes szabályozása: kiket érint és milyen termékekre vonatkozik?
A Magyar Közlönyben megjelent a kormány által bevezetett árrésstop részletes…
Tovább olvasom >A pulykaágazat kihívásai és lehetőségei: így látja a jövőt a Gallicoop
A pulykahús évekig a hazai és nemzetközi piac egyik meghatározó…
Tovább olvasom >