Prémium alapanyagokból alkottak a 28. Chaine Ifjúsági Szakácsversenyen
Idén is a METRO Gasztroakadémián rendezte meg a 28. Chaine Ifjúsági Szakácsversenyt a Chaine Egyesület: a június 30-án zajlott rangos megmérettetésnek nem kisebb volt a tétje, mint képviselni hazánkat az október 7-én Isztambulban megrendezésre kerülő „Jeunes Chef Rôtisseurs” 2023. évi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon! Ez a megtisztelő lehetőség ezúttal Kis-Berkes Márknak, az Arany Kaviár szakácsának adatott meg.
A csaknem három évtizedes múltra visszatekintő versenyre 27 év alatti tehetséges fiatal séfek jelentkezhettek. A versenyzőknek önállóan, a meglepetés kosár (black box) alapanyagainak felhasználásával kellett háromfogásos menüt készíteniük négy személy részére. A black box METRO Chef báránybordát, borjúmájat, padlizsánt és datolyát, valamint METRO Premium durbincsot rejtett.
A menüsornak tartalmaznia kellett a hideg vagy meleg előételt, a főételt és a desszertet, s ezeket a fogásokat 3,5 óra alatt, segítség nélkül kellett elkészíteniük a versenyen indulóknak a programot hosszú évek óta támogató METRO kiváló alapanyagait felhasználva.
Séflegendák a zsűriben
Az ételeket az elmúlt évekhez hasonlóan a szakma elismert hazai képviselői értékelték: Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke), Szulló Szabina, Jose Guerrero, Kovács Árpád, Pesti István. A konyhai munkát Barka Áron és Hanzély Attila bírálták, a verseny technikai igazgatója pedig Kovács Lázár (Lázár Chef) volt, aki kóstoló zsűritagként és a magyar versenyző egyik felkészítőjeként maga is részt fog venni az isztambuli világversenyen.
A bajnok a fenntartható gasztronómiában is jeleskedik
A többórás megmérettetés első helyezettje Kis-Berkes Márk lett, az Arany Kaviár szakácsa – az étterem egyébként már a harmadik magyar bajnokot delegálhatja a Világbajnokságra 10 éven belül. A fiatal séftehetség érdemesült a METRO fenntartható gasztronómiai gondolkodásért adott különdíjára is: az oklevél mellé a METRO saját márkás termékválogatását tartalmazó METRO Professional hűtőtáskát nyújtott át Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető.
A győztes menüsor:
Előétel: Marinált aranydurbincs, koriander pesto és emulzió
Főétel: Bárányborda petrezselyemmel, marinált kápia és krém, padlizsántekercs, borjúmáj
Desszert: Ganache krém meggyel, málnahab, marinált datolya, mandula morzsa
A képzeletbeli dobogóra fért még 2. helyezettként Kis Gergely (Four Seasons), 3. helyezettként Bodolóczki Bálint (Rumour Étterem) és 4. helyezettként Cseh László (Felix Budapest).
Gratulálunk a fiatal séftehetségeknek, és eredményes felkészülést kívánunk Kis-Berkes Márknak a Bocuse d’Or előszobájának számító világbajnokságra!
Kapcsolódó cikkeink
Új logisztikai központot nyitott a Metro Szerbiában
A német Metro Cash and Carry új, 15000 négyzetméteres logisztikai…
Tovább olvasom >A beszállítói és beszerzői célok ugyanazok, de csatornánként mások a kihívások és tervek – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Keddtől a kiskereskedelem tudományában mélyedhettek el az FMCG-szabadegyetem hallgatói a…
Tovább olvasom >A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >