Premio Sirena d’Oro Sorrentóban, tizenhatodszor
Az Olasz Külkereskedelmi Intézet meghívására szerkesztőségünk április 5-e és 8-a között a dél-olaszországi Sorrentóban részt vett a Premio Sirena d’Oro olívaolaj-találkozón és -díjátadón.
Az eredetvédett (DOP), a védett földrajzi megjelölésű (IGP) és a biotermelésű olívaolajok idén 16. alkalommal megrendezett nagy presztízsű nemzeti díjátadója a sorrentói önkormányzat, az UNAPROL – az olasz olívatermesztők szövetsége –, a Premio Sirena d’Oro partnerei szervezésében, az Olasz Külkereskedelmi Intézet közreműködésével valósult meg azzal a céllal, hogy a minőségi olasz olívaolajat minél szélesebb körben, így a magyar piacon is megismertesse a belföldi és a nemzetközi közönséggel.
A 16. Sirena d’Oro győzteseit március 28-án, az olasz képviselőház sajtótermében hozták nyilvánosságra egy sajtótájékoztató keretében. A dobogón Lazio, Umbria, Campania és Puglia régiói is helyet kaptak.
A meghívott újságírók (köztük a Trade magazin képviselője) által egy szakértők vezetésével lezajlott elemző-kóstoló keretében odaítélt sajtókülöndíjat az Azienda Agricola San Salvatore nyerte el, extraszűz bio-olívaolajával (képünkön).
– Napjaink kihívása, hogy a fogyasztók hozzáállásának megváltoztatásával az olaj egyszerű ételízesítőből magas egészségmegőrző és érzékszervi értékkel bíró, valódi étellé váljon – emelte ki David Granieri, az UNAPROL elnöke. – A díj egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet arra a különbségre, amelyet a minőségi termékek jelentenek. Az olasz mezőgazdaság olyan kiválóságait hivatott kiemelni, amelyek sajnos gyakran válnak csalás és hamisítás tárgyává. Több mint 530 jegyzett fajtával, valamint a DOP és IPG extraszűz olívaolajok európai dominanciájával Olaszország az olíva-biodiverzitás országa. Erre kell összpontosítani, kiemelni az egyedi termékek különlegességeit, felhívni a figyelmet az értékükre, és megismertetni őket a nemzetközi piacokkal.
Világszerte javul a 2017/2018-as olívaolaj-termelő évad teljesítménye, az IOC – a Nemzetközi Olívaolaj Tanács – 2017. novemberi hivatalos adatai szerint a világviszonylatban előállított termékmennyiség 2 millió 900 ezer tonnára tehető.
Köszönet és elismerés illeti az Olasz Intézetet a meghívásért és a kiváló szervezésért.
Bátai Dóra
Kapcsolódó cikkeink
A növényi alapú jövőért felhagy a hústermékgyártással a Gruppo Tonazzo
Az olasz Gruppo Tonazzo bejelentette, hogy az év végéig felhagy…
Tovább olvasom >Átfogó átalakításokkal próbálja újraéleszteni a Starbucksot Brian Niccol vezérigazgató
A Starbucks új vezérigazgatója, Brian Niccol, átfogó reformokat tervez bevezetni…
Tovább olvasom >Az ezüst korosztálynak szóló saját márkát vezetett be a Penny Olaszországban
November 7-től jelenik meg a Penny Italia üzleteiben a diszkont…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >