Precíziós tejtermelő laboratórium épült Kaposváron
A tehéntartás legkorszerűbb technikai megoldásait felvonultató úgynevezett precíziós tejtermelő laboratórium épült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kampuszán – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-t.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/11/glass-1379877_640-300x200.jpg)
(Fotó: Pixabay)
Közleményükben azt írták: a MATE és a Fino-Food Kft. tejipari vállalat 1,3 milliárd forintos projektjének részeként, 341 millió forintból kialakított létesítményben az állatok „vízágyas matracokon pihenhetnek”, minimális emberi közreműködéssel „stresszmentesen, saját bioritmusuknak megfelelően elégíthetik ki biológiai igényeiket”. A laboratórium egyszerre segíti az agrárpálya népszerűsítését, szakemberek gyakorlati képzését, valamint a minél egészségesebb élelmiszerek előállítását – jegyezték meg, hozzátéve, hogy a tartási és fejési rendszer nagymértékben segíti az állattartással összefüggő döntések meghozatalát. A MATE Gyuricza Csaba rektort idézve hangsúlyozta: feladatuk, hogy megismertessék a hallgatókkal a mezőgazdaságban csúcstechnológiát jelentő megoldásokat, és olyan szakembereket képezzenek, akik e tudás birtokában vannak, mert ez szolgálja a magyarországi agrárium versenyképességét.
Rövid időn belül eredményt tudnak felmutatni
A közlemény szerint Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője a beruházásról azt mondta, már rövid távon is érezhetők a fejlesztés pozitív hatásai: a létesítményből érkező tej a korábbiaknál magasabb minőséget képvisel. A cég elkötelezett az ilyen előremutató beruházások mellett, mert olyan eredményekhez jut, amelyek segítenek jó döntéseket hozni, hozzájárulva a versenyképességük növeléséhez – tette hozzá. Az egyetem Sziráki Bence, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. ügyvezetőjét idézve kitért rá, hogy az agrárium hatalmas szakemberhiánnyal küzd. Fontos a robotizáció, mert azzal munkaerőt tudnak megspórolni. A MATE precíziós tejtermelő laboratóriuma két állattenyésztővel és egy vezetővel működik – mutatott rá az ügyvezető. A felsőoktatási intézmény közleménye szerint a fejlesztések nem állnak meg, a tervek szerint 2024-ben baromfi teljesítményvizsgálót, és saját takarmánykeverő üzemet is létrehoznának a kaposvári kampuszon.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Befejeződött a nyári aratás
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári…
Tovább olvasom >Minden dísznövénycsoport nettó árbevétele nőtt 2023-ban
A dísznövénytermesztés nettó árbevétele 2023-ban az adatfelvétel keretein belül beérkezett…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a nyári kapás növényeknek nagy szükségük lenne csapadékra
A nyári kapás növényeknek ebben az időszakban lenne szükségük a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >