A Vállalati Fehér Könyv a cégeket segíti a járvány elleni védekezésben
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat új, online elérhető kiadványával. A Vállalati Fehér Könyv tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. Alapvető célja, hogy a folyamatos és biztonságos működés fenntartása érdekében praktikus segítséget nyújtson a nem egészségügyi ellátást nyújtó vállalkozások, szervezetek számára a következő járványhullámra való felkészülésben.
A Vállalati Fehér Könyv az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a tárca járványmatematikai modellező és epidemiológiai projektje keretében, hazai vállalatok és kamarák bevonásával készült. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta,
a könyvben példákkal alátámasztva ismertetik, hogy a koronavírus-járvány második fázisában milyen intézkedéseket hozhatnak a vállalkozások annak érdekében, hogy működésüket folyamatosan fenntarthassák.
Hozzátette, a kormány legfontosabb célkitűzése a magyarok egészségének megóvása, amely elengedhetetlen a gazdaság működéséhez is.
A Fehér Könyv a felkészülést és tervezést koordináló eseti munkacsoport megalakítását, vállalati pandémiás terv elkészítését, javasolja. Ellenőrzési listákkal vezet végig a terv elkészítésének lépésein, nemzetközi példákon keresztül mutatja be a járvány terjedését, és a kockázatok mérséklésének bevált módjait. A 41 oldalas útmutató elérhető a kormany.hu, valamint a vali.ifka.hu weboldalon is.
Az őszi-téli időszakban Magyarországon is az esetszámok emelkedésére lehet számítani, de a társadalom és a gazdaság működése szempontjából egyformán kívánatos, hogy a tavaszihoz hasonló, hosszan tartó, szigorú központi korlátozásokra már ne legyen szükség.
A számítások alapján elkerülhető lehet a nagyobb járvány, ha megfelelő óvintézkedésekkel a fertőzések átvitelének legalább a felét sikerül megakadályozni. A járványgörbe jellege miatt már az is jelentősen kisebb terjedéshez vezet, ha minden tíz fertőzésből egyet sikerül elkerülni. Ezért minden lépés számít, amely a fertőzések kockázatát csökkenti, mindenkinek a saját eszközeivel kell hozzájárulnia a védekezéshez.
A szakemberek értékelése szerint összehangolt tervezéssel, az egyéni és közösségi megelőző intézkedések megfelelő időzítésével és kombinációjával, fegyelmezett végrehajtásával a koronavírus-járvány a munkahelyeken is kontroll alatt tartható Magyarországon. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Az RSZKF vírus miatt változatlanul szigorú előírások és intézkedések vannak érvényben
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet, hogy továbbra…
Tovább olvasom >Befejeződött az RSZKF betegséggel fertőzött telepek felszámolása
A ragadós száj-és körömfájás (RSZKF) harmadik és negyedik kitörésével érintett…
Tovább olvasom >Elkezdték felhalmozni a tejet az emberek Szlovákiában
A szlovákiai száj- és körömfájás-járvány újabb gócpontjai hatására nő a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >