A Vállalati Fehér Könyv a cégeket segíti a járvány elleni védekezésben
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat új, online elérhető kiadványával. A Vállalati Fehér Könyv tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. Alapvető célja, hogy a folyamatos és biztonságos működés fenntartása érdekében praktikus segítséget nyújtson a nem egészségügyi ellátást nyújtó vállalkozások, szervezetek számára a következő járványhullámra való felkészülésben.
A Vállalati Fehér Könyv az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a tárca járványmatematikai modellező és epidemiológiai projektje keretében, hazai vállalatok és kamarák bevonásával készült. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta,
a könyvben példákkal alátámasztva ismertetik, hogy a koronavírus-járvány második fázisában milyen intézkedéseket hozhatnak a vállalkozások annak érdekében, hogy működésüket folyamatosan fenntarthassák.
Hozzátette, a kormány legfontosabb célkitűzése a magyarok egészségének megóvása, amely elengedhetetlen a gazdaság működéséhez is.
A Fehér Könyv a felkészülést és tervezést koordináló eseti munkacsoport megalakítását, vállalati pandémiás terv elkészítését, javasolja. Ellenőrzési listákkal vezet végig a terv elkészítésének lépésein, nemzetközi példákon keresztül mutatja be a járvány terjedését, és a kockázatok mérséklésének bevált módjait. A 41 oldalas útmutató elérhető a kormany.hu, valamint a vali.ifka.hu weboldalon is.
Az őszi-téli időszakban Magyarországon is az esetszámok emelkedésére lehet számítani, de a társadalom és a gazdaság működése szempontjából egyformán kívánatos, hogy a tavaszihoz hasonló, hosszan tartó, szigorú központi korlátozásokra már ne legyen szükség.
A számítások alapján elkerülhető lehet a nagyobb járvány, ha megfelelő óvintézkedésekkel a fertőzések átvitelének legalább a felét sikerül megakadályozni. A járványgörbe jellege miatt már az is jelentősen kisebb terjedéshez vezet, ha minden tíz fertőzésből egyet sikerül elkerülni. Ezért minden lépés számít, amely a fertőzések kockázatát csökkenti, mindenkinek a saját eszközeivel kell hozzájárulnia a védekezéshez.
A szakemberek értékelése szerint összehangolt tervezéssel, az egyéni és közösségi megelőző intézkedések megfelelő időzítésével és kombinációjával, fegyelmezett végrehajtásával a koronavírus-járvány a munkahelyeken is kontroll alatt tartható Magyarországon. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Eredményesek a ragadós száj- és körömfájás kapcsán megtett intézkedések
Eredményesek a magyar járványvédelmi intézkedések a ragadós száj- és körömfájás…
Tovább olvasom >Tovább ronthat a száj- és körömfájás-járvány a bolti árakon?
Ötven év után ismét megjelent Magyarországon a száj- és körömfájás,…
Tovább olvasom >Nagy István: az elmúlt években tudatosan segítettük az állattartókat a járványok és állatbetegségek megelőzésében
A Magyarországon forgalomba kerülő állati eredetű élelmiszerek teljesen biztonságosak és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >