A Vállalati Fehér Könyv a cégeket segíti a járvány elleni védekezésben
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat új, online elérhető kiadványával. A Vállalati Fehér Könyv tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. Alapvető célja, hogy a folyamatos és biztonságos működés fenntartása érdekében praktikus segítséget nyújtson a nem egészségügyi ellátást nyújtó vállalkozások, szervezetek számára a következő járványhullámra való felkészülésben.
A Vállalati Fehér Könyv az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a tárca járványmatematikai modellező és epidemiológiai projektje keretében, hazai vállalatok és kamarák bevonásával készült. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta,
a könyvben példákkal alátámasztva ismertetik, hogy a koronavírus-járvány második fázisában milyen intézkedéseket hozhatnak a vállalkozások annak érdekében, hogy működésüket folyamatosan fenntarthassák.
Hozzátette, a kormány legfontosabb célkitűzése a magyarok egészségének megóvása, amely elengedhetetlen a gazdaság működéséhez is.
A Fehér Könyv a felkészülést és tervezést koordináló eseti munkacsoport megalakítását, vállalati pandémiás terv elkészítését, javasolja. Ellenőrzési listákkal vezet végig a terv elkészítésének lépésein, nemzetközi példákon keresztül mutatja be a járvány terjedését, és a kockázatok mérséklésének bevált módjait. A 41 oldalas útmutató elérhető a kormany.hu, valamint a vali.ifka.hu weboldalon is.
Az őszi-téli időszakban Magyarországon is az esetszámok emelkedésére lehet számítani, de a társadalom és a gazdaság működése szempontjából egyformán kívánatos, hogy a tavaszihoz hasonló, hosszan tartó, szigorú központi korlátozásokra már ne legyen szükség.
A számítások alapján elkerülhető lehet a nagyobb járvány, ha megfelelő óvintézkedésekkel a fertőzések átvitelének legalább a felét sikerül megakadályozni. A járványgörbe jellege miatt már az is jelentősen kisebb terjedéshez vezet, ha minden tíz fertőzésből egyet sikerül elkerülni. Ezért minden lépés számít, amely a fertőzések kockázatát csökkenti, mindenkinek a saját eszközeivel kell hozzájárulnia a védekezéshez.
A szakemberek értékelése szerint összehangolt tervezéssel, az egyéni és közösségi megelőző intézkedések megfelelő időzítésével és kombinációjával, fegyelmezett végrehajtásával a koronavírus-járvány a munkahelyeken is kontroll alatt tartható Magyarországon. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Felgyorsult a kéknyelv-betegség terjedése Hollandiában
Hollandiában megugrott a kérődző állatokat megtámadó kéknyelv-betegség eseteinek száma –…
Tovább olvasom >Uniós bíróság: a biztosítóknak vissza kell téríteniük a koronavírus-járvány miatt lemondott szervezett utazások árát
A csődbe ment utazási irodák biztosítóinak vissza kell téríteniük azoknak…
Tovább olvasom >Ezekért a termékekért rohamoznák meg a boltokat, ha jönne egy katasztrófa
A koronavírus-járvány tanulsága alapján fontos felkészülni a váratlan eseményekre, legyen…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >