Prágában söröztünk I.

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 04. 16. 10:36

Prágában jártunk, és ha már ott voltunk, minden vendégekkel teli, jól működő sörözőben arra kerestük a választ, mi az, amit ők nálunk jobban csinálnak (a sörön kívül). Ezekhez néhány olyan információt is összegyűjtöttünk, amelyre turistaként szüksége lehet a magyar látogatónak.

Pragaban soroztunk I. 1
Első állomásunk a Pivovarský Klub volt a Křižíkován.
A menetrend szerinti buszjáratokkal Prágába érkezőknek, illetve az azokkal hazautazóknak, de mindenki másnak is nagy hiba lenne kihagyni a Florenc autóbusz-pályaudvar szomszédságában működő Pivovarský Klubot, ami a Nové Město városrészben levő Pivovarský Dům sörfőzde-söröző testvérintézménye. A söröző-étterem-sörtéka két szinten fogadja a látogatókat. Az utcaszint a sörözőé és a sörbolté, a pince pedig étterem – és természetesen söröző.

A kínálat nagyjából 50 cseh és morva sörfőzde körülbelül 180-200 söre, kiegészítve 80-100 féle külföldi (német, osztrák, belga, brit, ír, svéd, francia, lengyel) seritallal. Változó felállásban hatféle nedűt csapolnak is, közöttük olyan kis sörfőzdék termékeit, amelyekhez másutt (kivéve persze, ahol készítik) csak elvétve, vagy egyáltalán nem lehet hozzájutni. Egyszerű földi halandók számára kiszámíthatatlan időközönként pedig helyben is főznek sört, mégpedig a kirakatban látható laboratóriumi méretű berendezésben. Kivételesen szerencsésnek mondhatja magát az, akinek ilyenkor jut abból a 30 literből, amit egy menetben készítenek.

A pincében levő étteremben ugyanaz a választék, mint a fenti sörözőben, de jóval kényelmesebben lehet elhelyezkedni, mint a fenti rész magas székein, így itt érdemes ebédelni vagy vacsorázni, ha az átlagosnál jó negyedével magasabb ételárak nem riasztják el a látogatót. Cserébe igen jól főznek, és a tisztességesnek nevezhetőnél is nagyobb adagokat adnak a cseh konyha hagyományos fogásaiból. Hétköznaponként délben viszont már száz korona alatt is kapunk háromfogásos menüt. A nassolók számára pedig alternatívát nyújt a sörkorcsolyák meglehetősen széles kínálata.

Az igazi műértők azonban a földszinten, a csapok szomszédságában telepednek le, ahol hosszasan eldiskurálhatnak a csapossal a sörök sokféleségéről és a változatosság gyönyöreiről.

Pragaban soroztunk I. 2

Pragaban soroztunk I. 3

Pragaban soroztunk I. 4

Pragaban soroztunk I. 5

Kapcsolódó cikkeink