Pozsony nem akar Las Vegast

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 21. 00:00

A szlovák kormány továbbra is támogatja, ám a képviselők ellenzik Demján Sándor kaszinóépítési tervét. A honatyák határozatban utasították el azt, hogy Pozsony területén a TriGránit a másfél milliárd eurós megaberuházás részeként kaszinót építsen.

Elutasító álláspontra helyezkedett Andrej Durkovsky főpolgármester is, aki szerint örömmel fogadták a szórakoztató-, kereskedelmi és konferencia-központ építésének tervét, a szerencsejátékok meghonosítását viszont határozottan ellenzik.
Ugyanezt hangoztatták a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) vezetői is, akik szerint a kaszinók magukkal hozzák a szervezett bűnözést, a pénzmosást, a kábítószereket és a játékfüggőséget.
A Népszabadság megkeresésére Zászlós Gábor, a TriGránit szlovákiai igazgatója inkorrektnek minősítette a pozsonyi képviselő-testület határozatát.
– A hét elején tárgyaltam a főpolgármesterrel, s abban egyeztünk meg, hogy januárban benyújtjuk a beruházással kapcsolatos dokumentumokat, a városatyák pedig majd annak áttanulmányozása után döntenek. Mindezek alapján egyértelmű, hogy mostani állásfoglalásuk kizárólag politikai célt követ – hangsúlyozta.
Miroslav Smál, a szlovák pénzügyminisztérium szóvivője megalapozatlannak minősítette a beruházással kapcsolatos aggodalmakat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy tervezett beruházás 30 ezer új munkahelyet teremt és évente legalább 600 millió euró adóbevétellel gyarapíthatja a költségvetést. Számításaik szerint 5-6 millió turista keresi majd fel a szórakoztató-központot, amelynek egyébként alig 20 százalékát képezik majd a kaszinók.
A TriGránit vezetői októberben jelentették be, hogy a szlovák fővároshoz tartozó Ligetfalun (Petrzalka), illetve Horvátjárfalun (Jarovce) 1,2 millió négyzetméteren másfél milliárd eurós beruházást terveznek. Az első ütemben 2012-re épülne meg a kereskedelmi központ, az élményfürdő és a szabadidőközpont a kalandparkkal, továbbá három szálloda, egy kaszinó és a konferencia-központ, valamivel később pedig a golfpályák, további kaszinók és a luxusvillákkal bővített lakópark – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink