Pozitív meglepetés: 1,7 százalékkal bővült tavaly a magyar gazdaság

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 15. 14:50

A romló külpiaci konjunktúra ellenére a magyar gazdaság 2011 utolsó negyedévében is pozitív teljesítményt tudott felmutatni a KSH előzetes statisztikái alapján, az adat meghaladta az elemzői várakozásokat, és jobb az európai trendeknél – emeli ki a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai, a GDP-adatokat értékelő közleményében.

Az előző negyedévhez képest további 0,3 százalékkal bővült a GDP a recessziós félelmek közepette, az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4 százalékos volt a javulás (kiigazított adatok alapján 1,5 százalék), ami az előző negyedévvel azonos dinamikát jelez. Az elemzők egységesen ennél az értéknél jóval (0,5-0,6 százalékponttal) kisebb bővülést vártak.

Magyarországon 2011 egészében a bővülés 1,7 százalék volt, ami szintén jobb az elemzői várakozásoknál.

“A vártnál kedvezőbb adatok mögötti pontos okokat jelenleg még nem ismerjük, a részletes számokat március 9-én publikálja a KSH. Az azonban valószínűsíthető, hogy – keresleti oldalon – a kiskereskedelemben megindult pozitív trendek tovább folytatódtak (amelyet a bevásárló-turizmus is erősíthetett), valamint – termelési oldalon – az ipar számai a negatív külpiaci trendek ellenére továbbra is pozitívak maradtak” – áll az NGM közleményében.

Az építőipari szektor ugyan változatlanul recesszióban van, ám a visszaesés mértéke lassulást mutathat. Kedvező adatok várhatóak a mezőgazdaságból is, amely ugyan a GDP kis hányadát teszi ki, de az előző negyedévek alapján a bővülés – a kedvező időjárásnak és az emelkedő világpiaci áraknak köszönhetően – számottevő mértékű lehet.

A tárca közleménye kiemeli, hogy az európai trendek a hazainál sokkal negatívabb képet mutatnak. A 27 országot magába foglaló EU 0,9 százalékkal bővült 2011 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, és 0,3 százalékkal szűkült az előző negyedévhez viszonyítva (kiigazított adatok alapján).

“Az Eurostat friss számai alapján látható, hogy hazánk növekedésbeli lemaradása immáron 6 negyedéve tulajdonképpen megállt, és a felzárkózási folyamatunk tovább folytatódik. A 2007-es és 2009-es esztendőt jellemző jelentős negatív különbség után 2011 utolsó negyedévében immáron 0,6 százalékponttal gyorsabban bővültünk, mint a 27 tagállam átlaga (a szezonálisan kiigazított, összehasonlítható adatok alapján)” – olvasható a közleményben.

Az európai trendeket vizsgálva megállapítható, hogy a közös piac három jól elkülöníthető részre bomlik. A központi országok az utóbbi években viszonylag stabil teljesítményt mutattak fel, míg a nagy mediterrán országok (Portugália, Spanyolország, Olaszország, Görögország) hosszú évtizedes fejlődés után komoly lendületvesztést, visszaesést szenvedtek el. Ebben a térben helyeződik el a kelet-közép-európai régió, amely egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményét tekintve az európai növekedés motorja lehet.

A tárca szerint jól látható, hogy a magyar gazdaság a romló külpiaci kilátások ellenére továbbra sem vesztette el lendületét. Ennek oka a belső növekedési motorok erősödése, a gazdaság stabilabb helyzete. Az NGM szerint az arányos egykulcsos adó jelentősen növelte a háztartások elkölthető, rendelkezésre álló jövedelmét, a foglalkoztatási statisztikák pedig azt jelzik, hogy továbbra is bővül a munkavállalók köre, ami további növekedési potenciált jelenthet. A devizahitelek kockázatának jelentős szűkítésével 2012 elején várhatóan tovább erősödhet a háztartások fogyasztási potenciálja, ami a belső keresletet serkentheti – áll a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink