Portugieser csúcstalálkozó: Megvannak a jubileum győztesei
Április 23-án immár tizedik alkalommal szerveztek nemzetközi versenyt a portugieser fajtából készült boroknak, amelyre 5 országból érkeztek nevezések. A nemzetközi zsűri négy kategóriában értékelte a borokat, Champion-díj 3 született.

Fotó: Gadget Fotó – Kiss ‘Gadget’ Zoltán
Az első Portugieser Du Monde Nemzetközi Borversenyt 2013-ban hívták életre a portugieser fajtából készült borok népszerűsítésére. Idén változatlan céllal, tizedik alkalommal mérettetettek meg a nevezett borok.
A versenyre négy kategóriában lehetett nevezni: fiatal portugieserek (2024-es évjárat); évjáratos portugieserek (2023 vagy korábbi évjárat); minimum 50%-ban portugiesert tartalmazó házasítások és portugieser különlegességek (fehérborok, rozék, pezsgők, desszertborok). A hatvankét nevezett bor közül kategóriánként a legjobbak az alábbiak voltak:
- Champion-díj (fiatal portugieserek): Szemes Pincészet Villányi Portugieser 2024 (Magyarország)
- Champion-díj (érlelt portugieserek): Jackfall Bormanufaktúra Gesztenyés Portugieser 2022 (Magyarország)
- Champion-díj (házasítások): Weingut Christine & Harald Schachl Schlosskeller 2023 (Ausztria)
Nagyarany érmet Gere Tamás & Zsolt Pincészete Portugieser 2024 bora érdemelt ki, emellett további tizenkettő aranyérmet osztott ki a külföldi és hazai borszakértőkből álló zsűri:
Gáspár Pincészet Portugieser 2024
Gere Tamás & Zsolt Pincészete Gere Zsolt Redy 2024
Günzer Tamás Pincészete Portugieser 2024
Jackfall Bormanufaktúra Gesztenyés Portugieser 2020
Lelovits Tamás Pincészete Villányi Portugieser 2024
Mikeházi Pincészet Portugieser 2023
Szende Pince Villányi Portugieser 2024
Tiffán Imre és Fia Kft. Villányi Portugieser 2024
Vinska klet Metlika Portugalka 2024
Vylyan Pincészet Macska Portugieser 2024
Weingut Christine & Harald Schachl Granat 2023
Weingut Christine & Harald Schachl Blauer Portugieser 2024
Az aranyérmeken túl a zsűri 39 ezüstérmes bort is kitüntetett.
A díjátadó ünnepség a Portugieser Du Monde Kóstolófesztivál keretében lett megtartva április 26-án a pécsi Magtárban, ahol az érdeklődő közönség is találkozhatott a legnépszerűbb borokkal és termelőikkel.
Kapcsolódó cikkeink
A borász szerint nem elég jó bort készíteni – élményt is kell adni
A borász szakma sokáig a szenvedélyről, a hagyományról és a…
Tovább olvasom >A balatoni borok összekötik a múltat és a jelent, a termelőt és a fogyasztót
A bor nemcsak nemzetgazdasági tényező, hanem kultúra, történelem, az emberi…
Tovább olvasom >A balatoni borok összekötik a múltat és a jelent, a termelőt és a fogyasztót
A bor nemcsak nemzetgazdasági tényező, hanem kultúra, történelem, az emberi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >