Plusokból Sparok

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 03. 28. 08:00

A Tengelmanntól a Spar Magyarországhoz kerül 174 magyarországi Plus üzlet, jelentették be március 10-én. A versenyjogi jóváhagyást követően a Spar Magyarországon több mint 378 üzlettel fog rendelkezni. A Spar természetesen átveszi a Plus mind a 2300 magyarországi dolgozóját is. A felek a vételár tekintetében titoktartásban állapodtak meg. – A magyarországi Plus üzletek kiválóan illenek az egész régiót érintő expanziós stratégiánkba – nyilatkozta a hír kapcsán Guntram Drexel, az ASPIAG (Austria Spar International AG) elnöke. Lapunk megkereste Feiner Pétert, a Spar Magyarország Kft. elnökét, aki elmondta:
– A Versenyhivatal jóváhagyására várunk, hogy elkezdhessük az egyesülés ütemtervének összeállítását, majd a Plus egységek átalakítását. Nem egyszerűen arról van szó, hogy a diszkontokból szupermarketeket hozunk létre. Úgy gondoljuk, hogy azokat az előnyöket, amelyeket ma a Plus és a Spar külön-külön nyújt, ötvözzük. Igyekszünk a Plus kedvező árfekvését megtartva szélesebb, magasabb színvonalú választékot kínálni ezekben az üzletekben. Így egy újabb boltkategóriát hozunk létre, bár természetesen konkrétumokról még korai lenne beszélni. Az is elképzelhető például, hogy egyes, különösen frekventált helyen működő belvárosi üzleteket a most elindított City Spar kényelmi szupermarketláncunkba olvasztunk bele.
Bár a tárgyalások még csak most kezdődnek a Plus helyi vezetésével, Feiner Péter szerint törekvésük, hogy mindenkinek helyet találjanak a szervezetben, hiszen jó szakemberekről van szó, akiknek tapasztalata kincset ér a Spar Magyarország számára. Ugyanez áll az üzletek alkalmazottjaira is.
A Spar-csoport éves konszolidált forgalma a 2007-es üzleti évben 284,5 milliárd forint volt, amely jelentős, 15,8 százalékos növekedés 2006-hoz viszonyítva. A Spar most már euróban számítva is átlépte a milliárdos határt: 1,12 milliárd euró forgalmat ért el, így mintegy 10 százalékosra növelte piaci részesedését a kiskereskedelmi szektorban, áll a lánc sajtóközleményében.
Tavaly a Spar Magyarország Kft. összesen 204 Spar egységet üzemeltetett országosan. Ezen belül a megoszlás: 29 Interspar hipermarket, 155 Spar szupermarket – magában foglalva a 2 City Spar szupermarketet is – és 20 Kaiser’s szupermarket. A dinamikus expanzió eredményeként az előző évihez képest 15 egységgel nőtt az üzletek száma, és 13 meglévő áruház teljes modernizálás után újranyitott.
Tavaly nyáron megkezdődött a cég második logisztikai központjának építése Üllőn. A munkálatok várhatóan 2008 augusztusában fejeződnek be. A 47 000 négyzetméteres raktárból 126 áruátadó kapun keresztül történik majd a ki- és beszállítás.

Kapcsolódó cikkeink