Plázaépítési láz Törökországban és Oroszországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 12. 12:38

2013. első felében Oroszországban több bevásárlóközpont területet adtak át, mint bármelyik másik európai országban. A második helyezett Törökország volt, e két állam tudhatja magáénak a teljes európai pláza-átadásoknak közel a felét – derül ki a Cushman & Wakefield (C&W) European Shopping Centre Development tanulmányából.

Összesen 1,8 millió négyzetméternyi új terület jött létre az idei első félévben. Év végéig összesen 4,9 millió négyzetméter átadása várható, ennek 70 százaléka Közép-Kelet Európában (Törökországgal együtt).

Galeria Solna

Galeria Solna (Lengyelország) – látványterv

Bár Oroszország jelenleg a harmadik legnagyobb piac, de várhatóan 2014 végéig 3,2 millió négyzetméter építés alatt álló területtel, a tervezett fejlesztések tekintetében átveszi a második helyet az Egyesült Királyságtól. A fejlesztések alapján Törökország áll a második helyen, itt 422 500 négyzetméter GLA területet adták át 2013 első fél évében. Az Egyesült Királyság 182 600 négyzetméter építés alatt álló területtel a harmadik helyen áll, majd holtversenyben Lengyelország és Németország következik, 214 200 négyzetméter bérbe adható területtel.

2014-ben várhatóan 171 új központot és 65 bővítést (6,2 millió négyzetméternyi területet) adnak át Európában. A növekedés várhatóan Finnországban lesz a legjelentősebb Nyugat-Európában.

Martin Mahmuti, a Cushman & Wakefield piackutatója szerint továbbra is Közép-Kelet Európa fejlődő területei határozhatják meg a bevásárlóközpont fejlesztéseket. Oroszország és Törökország egy főre jutó bevásárlóközpont területe elég alacsony és továbbra is kevés a minőségi kínálat, így hosszú távon van tere a további fejlődésnek. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink