Pisztácia Magyarországon?

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 06. 05. 20:26

Egyre több jel mutat arra, hogy a pisztáciatermesztés már nem csupán a mediterrán országok és vidékek kiváltsága.

Magyarországon még csak kísérleti jelleggel termesztenek pisztáciát

A cikk a Trade magazin 2025/6-7. lapszámában olvasható.

Bár hazánkban jelenleg csak kísérleti szinten zajlik a termesztés – 2022-ben mindössze 5 kilogrammot takarítottak be –, a szakértők szerint, ha a telek tovább enyhülnek, és a vegetációs időszak hosszabbodik, Magyarországon is elindulhat a kultúra szélesebb körű meghonosítása.

A globális kereslet dinamikusan nő, de eközben a legnagyobb exportőrök, mint például az USA, vízhiány és hozamcsökkenés miatt nehézségekkel küzdenek.

Ez lehetőséget kínál az új szereplők, így Magyarország számára is. A hazai termesztéshez azonban nemcsak kedvező klíma, de jelentős beruházás, technológiai fejlesztés és szakmai támogatás is szükséges. A pisztácia vízigénye rendkívül magas: egyetlen szem termesztéséhez akár 4 liter vízre is szükség lehet, ami kifejezetten nagy kihívást jelent a termesztők számára Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója szerint.

A pisztácia nemcsak ízletes és divatos, hanem az egészségtudatos táplálkozás egyik szimbóluma is, ezért népszerűsége várhatóan tartós marad a tudatos táplálkozást előtérbe helyező fogyasztók körében.

Kapcsolódó cikkeink