Piackutatók első kézből

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2022. 06. 08. 07:29

A korábbi évekhez hasonlóan idén is vezető piackutatók elemezték az elmúlt 15 hónapot a Trade Marketing Klub április 7-i online rendezvényén.

Közel 100 fő regisztrált a Microsoft Teams videokonferencia platformon megtartott eseményre, hiszen a vásárlói magatartás változása, a csatorna- és láncpreferenciák, a promóciók alakulása, márkaelfogadás mellett a digitális újdonságok, a fenntarthatósági követelmények és az aktuális események következményei is sok kérdést felvetnek. A térítésmentes részvételt a konferencia szakmai partnere a DigInStore TrafikTV biztosította.

Átrendeződünk… már megint

Turcsán Tünde, a GfK FMCG üzletág-igazgatója kezdte a prezentációk sorát a jelen helyzet áttekintésével. Áttekintette a pandémia viselkedési hatásait, amelyek a lelkiállapot és a tevékenységek mellett a vásárlási szokásokra is nagy és maradandónak tűnő változásokat eredményeztek. A COVID-években az FMCG-forgalom növekedett, de a vásárlási gyakoriság csökkent. A diszkontok népszerűsége töretlen, sőt 2022. január–februári időszakban tovább növekedett forgalmi részesedésük, és már a napi bevásárlások helyszínei lettek. Az online csatorna két számjegyű növekedéssel halad előre, a napicikk-piacból már 2% körüli szeletet kihasítva.

Az előadó egy friss, 1000 fős reprezentatív kutatás eredményein keresztül azt is bemutatta, hogy a magyar vásárlók nyitottak az innovációkra, beleértve az online vásárlással összefüggő, valamint a láncok alkalmazásait és a fizetési szokásokat érintő újdonságokat is.

A GfK előadás anyaga bővebben lapunk 42–44. oldalán olvasható.

FMCG-piaci áttekintés

Czikora Csilla, a NielsenIQ ügyfélkapcsolati igazgatója a 2021-es év meghatározó trendjeit és a jövőbeli várakozásokat tekintette át. Az FMCG-piac dinamikáját elemezve leszögezte, hogy a volumennövekedés lassulása is jelzi, hogy a fogyasztók érzékelik az árszínvonal növekedését, így az ár ismét meghatározó tényezővé vált.

Kovács Gergő, a NielsenIQ client business partnere a vásárlási szokások változásait a boltválasztási szempontok átalakulása és az árszínvonal emelkedésére adott reakciók szempontjából vizsgálta. Kiemelte, hogy a top7 boltválasztási szempont közül 4 kapcsolatos az árral. A közép-­kelet-európai régióra és hazánkra is kiemelten jellemző az ár- és promóció­érzékenység, a vásárlók háromnegyede keresi és ez alapján vásárol.

A NielsenIQ előadás összefoglalója lapunk 46–47. oldalán található.

Hazai láncok tündöklése

Andreas Christou, a RetailZoom ügyvezető igazgatója a hazai láncok szempontjából tekintette át a 2021-es évet és az idei első negyedévet. Megállapította, hogy a szektor egészére és a top3 szereplőt külön vizsgálva is jellemző a két számjegyű növekedés. A COVID-években visszaszorult impulz vásárlás visszatért ezekbe az üzletekbe, így a kis kiszerelések és a kényeztető termékek újra kelendőek.

2022 első 3 hónapját elemezve kiderült, hogy növekvő kosárérték mellett a kosárba helyezett termékek száma csökkent, és az olló további szétnyílása várható.

A hazai csatornák közt leginkább növekvő FMCG-forgalmat a trafikokban mértek. Az itt vásárlók 10%-ának kosarába nem is kerül dohánytermék, a kosarak 70%-ában pedig vegyesen vásárolnak. Bizonyos kategóriák tekintetében megkerülhetetlenné és növekedésgenerátorrá váltak a dohányboltok.

A RetailZoom részletes beszámolója lapunk 48–50. oldalán olvasható.

Online kereskedelmi körkép

Madar Norbert, a gkid Research & Consulting vezető tanácsadója is számba vette, milyen hatások formálják a kereskedelem alakulását. Bár az online szektor az elmúlt évek egyértelmű nyertesének és haszonélvezőjének tekinthető, a jövő kimenetelét sok tényező befolyásolja. Az e-kereskedelem részesedése világszinten közel 20%, és hazánkban is átlépte a 10%-os küszöböt, így megállíthatatlanul felkerült a kereskedelmi palettára. A kezdeti időszakban az on- és offline kereskedelem együttmozgása volt jellemző, de 2020 tavaszától ellentétes irányú elmozdulást tapasztaltak. Az online vásárlási gyakoriság folyamatosan növekszik, idén már évi 19-20 alkalom/fő értékkel lehet számolni, ami serkenti a költést.

A gkid prezentáció összefoglalója lapunk 52–54. oldalán található. //

Kapcsolódó cikkeink