Pert nyert a Greenpeace a Szegedi Paprika ellen

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 11. 08:50

Azoknak a Greenpeace aktivistáknak adott igazat a Pesti Központi Kerületi Bíróság, akik 5 évvel ezelőtt egy áruházban a vásárlók figyelmeztetésére darált sertéshús konzerveket címkéztek fel.

A környezetvédők a TESCO áruházban génmódosított összetevőt jelölés nélkül tartalmazó konzervekre ’Génmódosított termék, nem kérünk belőle’ feliratú matricáikat ragasztottak. Akciójukat követően az aktivistákat Bartos András, a Szegedi Paprika Fűszer és Konzervgyártó Zrt. vezérigazgatója magánvádas eljárásban nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vétségének megalapozott gyanúja miatt perelte be. A Társaság A Szabadságjogokért által védett környezetvédőket 5 évig tartó maratoni eljárás végén mentette fel a Bíróság.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse üdvözölte az ítéletet. „Az európai vásárlók nagy többsége elutasítja a GMO-tartalmú élelmiszereket, és követeli a génmanipulált élelmiszerek felcímkézését. Elfogadhatatlan és a fogyasztók alapvető elvárásaival ellentétes, hogy ismeretlen hatású génmanipulált összetevők legyenek az élelmiszereinkben bizonyos cégek hasznát növelendő – ráadásul jelölés nélkül.”

2006-ban a Greenpeace több húskonzervet is bevizsgált, és többek között a Szegedi Paprika “darált sertéshús” termékében talált nagyobb mennyiségű génmódosított szóját. A GM összetevőt az EU címkézési jogszabályának megfelelően a termék csomagolásán jelölni kell, amit a Szegedi Paprika Zrt. nem teljesített – írta a gazdasagiradio.hu.

Kapcsolódó cikkeink