Péntektől Grüne Woche Berlinben, 12 magyar kiállítóval

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 17. 13:35

Több mint nyolcvan ország mezőgazdasági minisztere vesz részt az élelmiszer és agrárgazdaság globális fórumán Berlinben, pénteken és szombaton. Öt világrész vezető agrárpolitikusai a hagyományos Grüne Woche szakvásár keretében találkoznak, amely pénteken nyílik, és január 27-ig tart.

– Az élelmiszerek árát, illetve a kínálatot és a keresletet jelentősen befolyásolják a fórumon megfogalmazandó közös törekvések – jelentette ki Ilse Aigner német agrárminiszter a sok csütörtöki sajtóbeszélgetés egyikén. – A fejlődő országok agrárgazdaságába és élelmiszertermelésébe tervezett felelős befektetések politikai és gazdasági feltételei állnak a csúcstalálkozón tárgyalásaink középpontjában.

A miniszter rámutatott, hogy Földünkön jelenleg mintegy egymilliárd ember éhezik vagy alultáplált. Ennek megszüntetése, és a világ négy évtized múlva kilencmilliárdra növekvő összlakosságának kielégítő élelmezése érdekében évente mintegy 83 milliárd USA dollárt szükséges beruházni az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági világszervezete, a FAO számításai szerint.

Világunk ellentmondásos voltát tükrözi, hogy minden idők legtöbb országából, szám szerint 67-ből érkezik az összesen 1630 kiállító. Kínálatukat a rendezvény idei plakátjai úgy reklámozzák, hogy kimondottan az étkezés élvezeti értékeit mutatják be vonzó hölgyek fényképeivel, érzékeket célzó környezetben.

– Tíz nap alatt 100 ezer szakmai látogató mellett szokás szerint több mint 300 ezer fogyasztót várunk, akik megkóstolhatják öt világrész kínálatából mindazt, ami szemszájnak ingere. Hetven országból ötezer újságíró tudósít az eseményekről – mondta Dr. Christian Göke, a rendező Messe Berlin ügyvezető igazgatója. – A világ élelmiszer kínálatáról olyan áttekintést kapnak az érdeklődők, mint a Grüne Woche eddigi 87 éves történetében még soha.

Magyarország élelmiszer termelését 12 vállalat képviseli, a bortól az édességeken és fűszereken át az édesvízi halakig.

A német kormányfők általában átengedték agrárminisztereiknek a nyitónap délelőtti körutat, amit újságírók kíséretében tesznek, és ezert a közvélemény kiemelkedő érdeklődése övezi. Angela Merkel miniszterelnök harminc év után szakít a hagyománnyal, és pénteken délelőtt személyesen ismerkedik a kiállítók standjaival, és jelzi az élelmiszer megnövekedett politikai jelentőségét.

Kapcsolódó cikkeink