Pékszövetség: meghatározó ágazati vezetők támogatják a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését
A Magyar Pékszövetség évek óta szorgalmazza a sütőipari termékek, mint alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését. A szervezet üdvözli, hogy meghatározó ágazati képviselők, vezetők támogatják a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését – tudatta a Magyar Pékszövetség az MTI-vel hétfőn.
A közleményben felidézik: az elmúlt napokban megjelent sajtóhírek szerint Fazekas Sándor leköszönő földművelésügyi miniszter és Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke is egyetértett abban, hogy az áfacsökkentés emelte az azzal érintett termékek forgalmát, így a sertés- és csirkehúsét. Emiatt a lépés a gazdaságfehérítő hatással együtt a vártnál jóval kisebb bevételkiesést jelent az államnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nevesítve is beszélt a lisztről és a pékáruról, mint amelyeknek helye lenne az 5 százalékos áfakörben – írták.
Septe József, a pékszövetség elnöke a közlemény szerint hozzátette: az áfa csökkentése nemcsak élénkítené a sütőipari termékek forgalmát, de helyzetbe hozná a tisztességes magyar vállalkozásokat is. Az áfacsökkentéssel szerzett tapasztalatok nem csak Magyarországon, de a szomszédos országokban is kedvezők – mutatott rá, hozzátéve: Romániában évekkel ezelőtt szintén radikálisan csökkentették a sütőipari termékek forgalmi adókulcsát, és ez minden érintett szerint hatékony volt.
Septe József reményét fejezte ki, hogy a kormányzat komolyan fontolóra veszi a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését. Az ágazat szereplői készen állnak az egyeztetésre, a vállalkozások az áfacsökkentésből adódó mozgásteret felzárkózásra, a versenyképesség fejlesztésére tudják fordítani – összegezte az elnök. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Csökkentették a gluténmentes kenyérfélék áfáját Spanyolországban
Spanyolországban a legfelsőbb bíróság döntését követően csökkentette a pénzügyminisztérium a…
Tovább olvasom >Kenyérkosárérték
A drasztikus változásokat hozó válságévek után 2023-ban a sütőipar költségeinek…
Tovább olvasom >Lehullt a lepel az idei Szent István napi kenyérről
Hagyományos kovászos technológiával, burgonya hozzáadásával, négyféle lisztből készült az idei…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >