Patikusoknak sincs gyógyszere az onlinekassza ellen

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 12. 05. 11:33

Hiába tiltakozott a gyógyszerészkamara, nem adott felmentést a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az online pénztárgéphasználat alól. A mintegy 2500 gyógyszertárból 350-400 kisebb patikának kell lecserélnie megközelítően 900 kiskasszáját. Ez 50-80 millió forint bevételkiesést jelent. A patikusok szerint ők mindenképp jelentenek a TB-nek, így korábban sem volt jelentős eltitkolt bevétel. Sérelmezik, hogy a magánorvosi rendelők ugyanakkor nem kötelesek kasszát használni.

penztargep-LSK

Legkevésbé sem jellemző a bevételek eltitkolása a patikákban a szakértők szerint. A TB által támogatott gyógyszerek árát például csak szigorú elszámolás után kapja meg a gyógyszertár az egészségbiztosítótól – írja a Pharma Online. Ezzel szemben az adóhatóság által végzett ellenőrzések azt mutatják, hogy az egészségügyi magánszolgáltatók számos esetben nem adnak bizonylatot az elvégzett munkáról. Az elmúlt időszakban több magánpraxist folytató orvos akadt fenn az adóellenőrök horgán, volt közöttük fül-orr-gégész, fogorvos, bőrgyógyász, szemész, gasztroenterológus és plasztikai sebész is.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán az egészségügyi államtitkárságnál kilincselt májusban, hogy megpróbálja elérni, ne kelljen lecserélniük a patikáknak a pénztárgépeket online adattovábbításra alkalmas berendezésekre. A kamara szerint a gyógyszertárak azzal is meg tudnának felelni a folyamatos adatszolgáltatási elvárásoknak, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felé jelentenek. A Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve az adóhatóság azonban nem fogadta el a kamara érvelését, így a gyógyszertáraknak is kötelezően át kell térniük az online pénztárgép használatára.

Bővebben: http://www.onlinekassza.hu/hirek/osszes-hir/711-patikusoknak-sincs-gyogyszere-az-onlinekassza-ellen

Kapcsolódó cikkeink