Partnerséget kötött a Danone és az Ajinomoto a tejipar karbonkibocsátásának csökkentésére
A Danone és az Ajinomoto élelmiszeripari vállalatok stratégiai partnerségi megállapodást kötöttek a tejipar üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentése érdekében – számolt be róla a Reuters. A két cég célja a tejtermelésből származó metánkibocsátás mérséklése, amely az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állattenyésztés egyik fő problémája. A metán kibocsátásának fő forrása a trágyakezelés, valamint az állatok emésztési folyamatai, például a tehenek böfögése.

A két cég célja a tejtermelésből származó metánkibocsátás mérséklése
Az Ajinomoto és a Danone együttműködése különösen jelentős, miután a világ hat legnagyobb tejipari vállalata – köztük a Danone – tavaly az ENSZ COP28 csúcstalálkozóján vállalta, hogy aktívan részt vesz a metánkibocsátás csökkentésében. A partnerség központi eleme az Ajinomoto egy innovatív terméke, amelyet a tehenek emésztőrendszerében használnak. A becslések szerint ez a termék akár 25%-kal csökkentheti a trágyából származó dinitrogén-oxid-kibocsátást, és ha metáncsökkentő adalékkal kombinálják, akkor annak hatását 30%-kal is növelheti.
Jean-Yves Krummenacher, a Danone beszerzési vezetője kiemelte: „Az Ajinomotohoz hasonló partnerekkel bővítjük azokat a megoldásokat, amelyeket a tejtermelők számára kínálunk. Ezek nemcsak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében segítenek, hanem javítják a gazdák árrését és ellenálló képességét is.”
Kapcsolódó cikkeink
Minden jó, ha a kezdete jó
Nem csak reggel, nem csak napindító étkezésként, nem csak a…
Tovább olvasom >Minőség és innováció a tejiparban
Az Alföldi Tej Kft. termékein a KMÉ-védjegy nemcsak presztízs, hanem…
Tovább olvasom >Minden negyedik magyar javítaná emésztési jóllétét, de nem tudja, hogyan
Az új év kezdete sokak számára az egészségükre való tudatosabb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >