Partnerséget javasol az ÉFOSZ és az Édességgyártók Szövetsége
Paradigmaváltás szükséges a népegészségügyben – hangzott el az NEFI (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) szakmai konferenciáján. Bár az elmúlt öt évben számos törvény született, hogy javuljanak a népegészségügyi adatok, a szigorú intézkedések ellenére még mindig elmaradásban vagyunk az EU15 országok átlagához képest. Az ÉFOSZ és a Magyar Édességgyártók Szövetsége egyetértett az elhangzottakkal és szorosabb együttműködést szorgalmaz a döntéshozókkal.
Rendszerszintű változásokra van szükség a népegészségügy területén – hangsúlyozta az NEFI főigazgatója, Török Krisztina. Ezt emelte ki beszédében Beneda Attila egészségügyért felelős helyettes államtitkár is. Az NEFI idei egészségfelméréséből ugyanis kiderült, hogy a krónikus betegségek kialakulásában kiemelkedő szerepet játszó egészségtelen életmód a magyarok nagy többségére jellemző. A felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos, csak minden hatodik felnőtt végez megfelelő testmozgást. Ezzel szemben minden harmadik felnőtt dohányzik.
A megromlott egészségben leélt évek becsült költsége nagyjából a 2010-es GDP 20 százalékának felel meg. A főigazgató szerint az egészségkultúrát, a különböző programokat közelebb kell vinni a lakossághoz, meg kell változtatni az egyén hozzáállását saját egészségéhez.
A Magyar Édességgyártók Szövetsége üdvözölte a népegészségügyért felelős döntéshozók szemléletváltását és a népegészségügyi kihívások megoldásának átfogó megközelítését. Benke Anna szövetségi titkár hangsúlyozta, hogy az élelmiszeradók kizárólag az élelmiszeripar szereplőit hozzák hátrányos helyzetbe, a népegészségügyi mutatók javítására nem alkalmasak. Ezért már több európai ország is az adók kivezetéséről döntött. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása kizárólag a fogyasztók, a kormányzat és az ipar összefogásával lehetséges, amihez a Magyar Édességgyártók Szövetsége ezúton is aktív közreműködését ajánlja fel.
Az ipar megtette az első lépéseket a népegészségügyi helyzet javítása érdekében, amikor tavaly az ÉFOSZ (Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége) életre hívta az „Együtt a fogyasztókért” elnevezésű kezdeményezést, amelyet támogat a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is – tette hozzá Éder Tamás, a szervezet elnöke. Az élelmiszeripar szereplői számítnak arra, hogy az egészségügyi kormányzattal is sikerül érdemi együttműködést kialakítani, amelynek segítségével közösen tehetnek egy egészségesebb Magyarországért.
Kapcsolódó cikkeink
A hagyományos ízek mellett egyre több különleges ízvilágú szaloncukor színesíti a kínálatot
A hagyományos ízesítéstől a különleges gyümölcsök és fűszerek felhasználásával készült…
Tovább olvasom >Töretlen a csokimikulások népszerűsége
A hagyomány és az innováció egyaránt jelen van a Mikulás-napi,…
Tovább olvasom >Változás a Storck Hungária vezetésében
2024. október 1-től Kernya Gergely váltja Fábián János alapító-ügyvezetőt a…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: az élelmiszeripar értékesítési árai 4,5 százalékkal emelkedtek
2024 decemberében az ipari termelői árak átlagosan 9,0 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: a GDP-adatok mellett az emberek életét befolyásoló mutatók is kedvezően alakultak
A bruttó hazai terméken (GDP) túl emberi életek vannak, az…
Tovább olvasom >A GDP 2 százalékkal növekedhet 2025-ben
A jelenlegi kilátások szerint 2025-ben 2,3-2,4 százalék körüli GDP-bővüléssel lehet…
Tovább olvasom >