Partnerséget javasol az ÉFOSZ és az Édességgyártók Szövetsége
Paradigmaváltás szükséges a népegészségügyben – hangzott el az NEFI (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) szakmai konferenciáján. Bár az elmúlt öt évben számos törvény született, hogy javuljanak a népegészségügyi adatok, a szigorú intézkedések ellenére még mindig elmaradásban vagyunk az EU15 országok átlagához képest. Az ÉFOSZ és a Magyar Édességgyártók Szövetsége egyetértett az elhangzottakkal és szorosabb együttműködést szorgalmaz a döntéshozókkal.
Rendszerszintű változásokra van szükség a népegészségügy területén – hangsúlyozta az NEFI főigazgatója, Török Krisztina. Ezt emelte ki beszédében Beneda Attila egészségügyért felelős helyettes államtitkár is. Az NEFI idei egészségfelméréséből ugyanis kiderült, hogy a krónikus betegségek kialakulásában kiemelkedő szerepet játszó egészségtelen életmód a magyarok nagy többségére jellemző. A felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos, csak minden hatodik felnőtt végez megfelelő testmozgást. Ezzel szemben minden harmadik felnőtt dohányzik.
A megromlott egészségben leélt évek becsült költsége nagyjából a 2010-es GDP 20 százalékának felel meg. A főigazgató szerint az egészségkultúrát, a különböző programokat közelebb kell vinni a lakossághoz, meg kell változtatni az egyén hozzáállását saját egészségéhez.
A Magyar Édességgyártók Szövetsége üdvözölte a népegészségügyért felelős döntéshozók szemléletváltását és a népegészségügyi kihívások megoldásának átfogó megközelítését. Benke Anna szövetségi titkár hangsúlyozta, hogy az élelmiszeradók kizárólag az élelmiszeripar szereplőit hozzák hátrányos helyzetbe, a népegészségügyi mutatók javítására nem alkalmasak. Ezért már több európai ország is az adók kivezetéséről döntött. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása kizárólag a fogyasztók, a kormányzat és az ipar összefogásával lehetséges, amihez a Magyar Édességgyártók Szövetsége ezúton is aktív közreműködését ajánlja fel.
Az ipar megtette az első lépéseket a népegészségügyi helyzet javítása érdekében, amikor tavaly az ÉFOSZ (Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége) életre hívta az „Együtt a fogyasztókért” elnevezésű kezdeményezést, amelyet támogat a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is – tette hozzá Éder Tamás, a szervezet elnöke. Az élelmiszeripar szereplői számítnak arra, hogy az egészségügyi kormányzattal is sikerül érdemi együttműködést kialakítani, amelynek segítségével közösen tehetnek egy egészségesebb Magyarországért.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >Dráguló húsvéti csokoládé: idén is mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni
A Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára, Intődy Gábor megerősítette, hogy 2025-ben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az élelmiszerbiztonságra is kihathat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >Több mint 10 ezer tonna élelmiszert mentett meg az Élelmiszerbank 2024-ben
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2024-ben összesen 10 359 tonna lejáratközeli…
Tovább olvasom >Kiderült, melyik a reklámpiac legerősebb hónapja
Továbbra is a november a legerősebb hónap a reklámpiacon –…
Tovább olvasom >