Partnerekkel növelné a precíziós fermentáció alkalmazásának mértékét a francia Danone

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 06. 19. 09:42

Az Activia márka tulajdonosa azt reméli, hogy a most bejelentett projekt előmozdítja majd az egészségesebb termékek fejlesztését.

A francia Danone a gumiabroncs-gyártó Michelinnel, a Crédit Agricole befektetési bankkal és az amerikai DMC Biotechnologies start-uppal indít közös projektet a precíziós fermentációba való beruházás céljából. A Biotech Open Platform kezdeményezés célja az egészségesebb termékek fejlesztésének előmozdítása.

A június 13-án bejelentett projekt a precíziós fermentáció alkalmazási körét hivatott bővíteni, amellyel természetes anyagok és összetevők állíthatók elő az ipari innováció számára és a dekarbonizáció érdekében.

Az első szakaszban mintegy 16 millió euró (17,3 millió dollárt) kerül beruházásra a Michelin által támogatott Parc Cataroux Center for Sustainable Materials innovációs akcelerátor központban Clermont-Ferrand-ban.

A precíziós fermentáció mikroorganizmusokat, így baktériumokat, élesztőket, illetve gombákat használ fehérjék, enzimek és más molekulák előállítására, amely eljárás a Danone szerint potenciális megoldást jelent az élelmiszeripar számos problémájára.

A Danone vezetőnek nevezi magát a fermentáció terén és állítása szerint 4000 azonosított kultúrával rendelkezik.

A Biotech Open Platform projekt célja a laboratóriumban már tesztelt termékek és folyamatok felskálázása, és 2025-re egy fermentáló- és tisztítóberendezéseket is tartalmazó demo gyártósor telepítése.

A következő években további berendezések telepítésére kerül sor, beleértve egy második gyártósor üzembe helyezését is.

A DMC precíziós fermentációval fejleszt és állít elő vegyi anyagokat és összetevőket. Saját technológiai platformja, a Dynamic Metabolic Control a fermentációt szabványosabbá, robosztusabbá és kiszámíthatóbbá teszi.

A precíziós fermentáció és a fermentáció közötti fő különbség az, hogy a precíziós fermentációban használt mikroorganizmusok adott végterméket hoznak létre. A precíziós fermentáció egyik élelmiszerspecifikus alkalmazása a timozin, egy a sajtkészítéshez használt oltóanyag előállítása.

Just Food

Kapcsolódó cikkeink