Partnerekkel növelné a precíziós fermentáció alkalmazásának mértékét a francia Danone
Az Activia márka tulajdonosa azt reméli, hogy a most bejelentett projekt előmozdítja majd az egészségesebb termékek fejlesztését.
A francia Danone a gumiabroncs-gyártó Michelinnel, a Crédit Agricole befektetési bankkal és az amerikai DMC Biotechnologies start-uppal indít közös projektet a precíziós fermentációba való beruházás céljából. A Biotech Open Platform kezdeményezés célja az egészségesebb termékek fejlesztésének előmozdítása.
A június 13-án bejelentett projekt a precíziós fermentáció alkalmazási körét hivatott bővíteni, amellyel természetes anyagok és összetevők állíthatók elő az ipari innováció számára és a dekarbonizáció érdekében.
Az első szakaszban mintegy 16 millió euró (17,3 millió dollárt) kerül beruházásra a Michelin által támogatott Parc Cataroux Center for Sustainable Materials innovációs akcelerátor központban Clermont-Ferrand-ban.
A precíziós fermentáció mikroorganizmusokat, így baktériumokat, élesztőket, illetve gombákat használ fehérjék, enzimek és más molekulák előállítására, amely eljárás a Danone szerint potenciális megoldást jelent az élelmiszeripar számos problémájára.
A Danone vezetőnek nevezi magát a fermentáció terén és állítása szerint 4000 azonosított kultúrával rendelkezik.
A Biotech Open Platform projekt célja a laboratóriumban már tesztelt termékek és folyamatok felskálázása, és 2025-re egy fermentáló- és tisztítóberendezéseket is tartalmazó demo gyártósor telepítése.
A következő években további berendezések telepítésére kerül sor, beleértve egy második gyártósor üzembe helyezését is.
A DMC precíziós fermentációval fejleszt és állít elő vegyi anyagokat és összetevőket. Saját technológiai platformja, a Dynamic Metabolic Control a fermentációt szabványosabbá, robosztusabbá és kiszámíthatóbbá teszi.
A precíziós fermentáció és a fermentáció közötti fő különbség az, hogy a precíziós fermentációban használt mikroorganizmusok adott végterméket hoznak létre. A precíziós fermentáció egyik élelmiszerspecifikus alkalmazása a timozin, egy a sajtkészítéshez használt oltóanyag előállítása.
Just Food
Kapcsolódó cikkeink
Változás a Danone magyarországi vezetésében: Csaplovics Péter az új értékesítési igazgató
2025. májusától Csaplovics Péter tölti be a Danone magyarországi értékesítési…
Tovább olvasom >Többségi részesedést szerzett a Danone a növényi alapú Kate Farmsban
Bejelentette a francia Danone, hogy többségi részesedést vásárol az amerikai…
Tovább olvasom >Kivezeti a német piacról a Provamel márkát a Danone
Augusztustól megszünteti a Provamel márka forgalmazását a Danone Németországban. A…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >K&H: hiánypótló iránytűt kapnak a befektetők
Elindult a K&H Értékpapír – befektetői hangulatindex, amely heti rendszerességgel…
Tovább olvasom >Fokhagyma az európai piacokon: Miért nem garantál alacsony árakat a bőséges kínai termés?
Bár Kína idén kiemelkedő fokhagymatermést könyvelhet el, az európai fogyasztók…
Tovább olvasom >