Paprikanap Ópusztaszeren
A fűszerpaprika-feldolgozás hagyományos dél-alföldi módszereivel ismerkedhettek meg azok, akik szombaton ellátogattak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a vendégek vásárolhattak is a különféle őrleményekből.
A tengeren túlról, a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a Dél-Alföldön minden bizonnyal a szeged-alsóvárosi ferences szerzetesek ültettek először, kezdetben dísznövényként nevelték, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig „a háromnapos hideglelés”, a malária gyógyítására volt kiváló.
A fűszernövényt a XVIII. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a XIX. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik jellegzetes kultúrnövényévé vált. A paprika hagyományos feldolgozásának eszközeit az emlékpark skanzenjében egész szezonban láthatják az érdeklődők.
A skanzenben, az alsóvárosi portán szombaton a látogatók paprikafűzért készíthették, és megismerkedhettek a paprikatörés régi módszerével, a külüzéssel is. Aki felállt a lábítós mozsárra, még kóstolót is vihettek a vasárnapi levesbe a finom édesnemes paprikából. Üzembe állították a járgányos paprikamalmot is, lóval hajtott darálóval aprították föl a kiszárított fűszerpaprikát.
A paprikanap nem az igazi paprikapiac nélkül, így aki a kóstolók után úgy dönt, egész évben Szeged környékén termett és őrölt paprikával ízesítené ételeit, a malom mellett felsorakozó árusoknál alkudhat is az édesnemes és a csípős őrleményre. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Sikeres teszten estek át a hegyes-erős paprika vetőmagok: ígéretes eredmények a Nébih kísérletében
A Szupermenta nyár eleji terméktesztjében vizsgált hegyes-erős paprika vetőmagok továbbra…
Tovább olvasom >Elkötelezett a hazai alapanyagok mellett a Szegedi Paprika Zrt.
A Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Zrt. évtizedek óta a hazai…
Tovább olvasom >Nébih: minden hegyes-erős paprika vetőmag megfelelt a követelményeknek
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei hegyes-erős paprikák vetőmagjait vizsgálták…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >