Paprikanap Ópusztaszeren
A fűszerpaprika-feldolgozás hagyományos dél-alföldi módszereivel ismerkedhettek meg azok, akik szombaton ellátogattak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a vendégek vásárolhattak is a különféle őrleményekből.
A tengeren túlról, a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a Dél-Alföldön minden bizonnyal a szeged-alsóvárosi ferences szerzetesek ültettek először, kezdetben dísznövényként nevelték, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig „a háromnapos hideglelés”, a malária gyógyítására volt kiváló.
A fűszernövényt a XVIII. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a XIX. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik jellegzetes kultúrnövényévé vált. A paprika hagyományos feldolgozásának eszközeit az emlékpark skanzenjében egész szezonban láthatják az érdeklődők.
A skanzenben, az alsóvárosi portán szombaton a látogatók paprikafűzért készíthették, és megismerkedhettek a paprikatörés régi módszerével, a külüzéssel is. Aki felállt a lábítós mozsárra, még kóstolót is vihettek a vasárnapi levesbe a finom édesnemes paprikából. Üzembe állították a járgányos paprikamalmot is, lóval hajtott darálóval aprították föl a kiszárított fűszerpaprikát.
A paprikanap nem az igazi paprikapiac nélkül, így aki a kóstolók után úgy dönt, egész évben Szeged környékén termett és őrölt paprikával ízesítené ételeit, a malom mellett felsorakozó árusoknál alkudhat is az édesnemes és a csípős őrleményre. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
DélKerTÉSZ: házhoz jönnek a magyar zöldségek
Magyarország legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezete új fejezetet nyit a…
Tovább olvasom >Árnyomás és túlkínálat a kaliforniai paprika globális piacán
A kaliforniai paprika világszinten nehéz piaci környezetbe került: túlkínálat, eltérő…
Tovább olvasom >Most akár 20%-kal olcsóbban szerezhetők be a magyar lecsó alapanyagai a PENNY-ben
A nyári szezon kihagyhatatlan kedvence a friss, házias lecsó, amelyhez…
Tovább olvasom >További cikkeink
Jason Momoával mutatkozott be Magyarországon a Meili Vodka
Az elmúlt két év egyik legtöbb díjat elnyerő vodkája (2…
Tovább olvasom >Labubu-láz: közel 400%-os profitnövekedéssel száguld a Pop Mart – már a Mattelt és a Sanriót is előzi
A „csúnya-aranyos” Labubu-figurák köré épített őrület, a vakdobozos értékesítés és…
Tovább olvasom >8,5 millió pékáru fogyott egy év alatt: helyi pékségek, kézműves ízek, tudatos választások a Kifli.hu-nál
Az elmúlt 12 hónapban a vásárlók több mint 8,5 millió…
Tovább olvasom >