Pannonhalmi bormustra 112 pincészet részvételével

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 10. 13:08

Száztizenkét pincészet 270 fajta bora verseng a szerdától péntekig tartó XII. Pannon Bormustrán Pannonhalmán.

A magyar borokat világhírű szaktekintélyek minősítik. Az eredményhirdetésre és a díjátadó gálára június 2-án a budapesti Millenáris Parkban, a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szakmai napján kerül sor – közölte a Sziget Szervezőiroda sajtófőnöke.

Vető Viktória közölte: az elsősorban a Sziget és a Volt fesztiválokról ismert rendezvényszervező vállalkozás vette át a bormustra szervezését a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából.

A korábbi bormustrák értékeinek megőrzése mellett az idén számos újítást vezetnek be. A megújulás és a szakmai továbbfejlődés jegyében a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeit nyerték meg a bíráló bizottságba. A hazai borok legszínvonalasabb megmérettetésének zsűrijében a hazai szakembereken kívül brit és egyesült államokbeli, svéd, kanadai és francia borszakértők vesznek részt. Közülük többen a legmagasabb szakmai tudás birtokosai és az ezt igazoló Master of Wine és a Master Sommelier cím tulajdonosai.

A magas színvonalú nemzetközi zsűri felkérése mellett a megújulást jelzik a bormustra új elemei. Ezek egyike a díjra jelölt borok eredményhirdetést megelőző piaci ellenőrzése és visszakóstolása lesz. A borszakma szakújságírói kóstolják, és összevetik a borversenyre beküldött mintákat és a kereskedelemben kapható palackok tartalmát május 26-án Budapesten. Ez az egyedülálló kezdeményezés a hitelességet erősíti, és a minőséget garantálja a vásárlók számára – mutatott rá Nemes Richárd szakmai szervező, az In Vino Consulting tanácsadó cég tulajdonosa. Ismertetése szerint további újdonság a legjobb ár-érték arányú borok Legjobb vétel kategóriájának bevezetése, valamint a legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült fehérbor díjazása – tette hozzá.

A XII. Pannon Bormustra lezárásaként rendezett díjátadó gálán összesen 58 díjat adnak át. A nagyközönség számára a nyertes borok első alkalommal a június 3-5. között fognak bemutatkozni a Budai Gourmet kínálatában – írja a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink