Panaszt nyújtottak be a kínai méz ellen az EU-ban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 09. 11:19

Az Agrárminisztérium (AM) szakmai támogatásával az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) antidömping panaszt nyújtott be a Kínából az Európai Unióba érkező mézre. A beadványhoz 11 tagország 14 szervezete csatlakozott – jelentette be a szaktárca kedden.

Támogatás a hazai méhészeti ágazatnak

Gond van a kínai dömpinggel

Az Agrárminisztérium hangsúlyozta, hogy minden eszközzel támogatni kell a hazai méhészeti ágazatot, amelyet jelentősen sújtanak az unióba érkező ázsiai importméz hatásai. A mézimport problémája mellett az ágazat másik kulcsfontosságú eleme a beporzás, amely nélkülözhetetlen az agrárium számára. Az agrártárca kiemelte, hogy a méhészet az egyik legfontosabb ágazat a mezőgazdaságban, ezért mindent megtesznek a méhészek munkájának és a hazai méhállomány megőrzésének támogatásáért.

Az antidömping panasz és a csatlakozó országok

Az OMME a kínai műméz visszaszorítása érdekében antidömping panaszt nyújtott be. A beadványhoz a legnagyobb méztermelő országok közül több is csatlakozott, köztük Románia, Franciaország, Olaszország, Németország és Lengyelország, Spanyolország kivételével. Az egyesület jelenleg az Európai Bizottság észrevételeit várja.

A műméz hatásai az európai mézpiacra

Az európai mézpiacon a fő nehézséget az Ázsiából az EU-ba érkező műméz okozza. Az alacsony áron előállított termékek piacleszorító és árletörő hatással bírnak, ami veszélyezteti az európai méhészek fennmaradását. Az Agrárminisztérium közleménye kiemelte, hogy a méhészet kulcságazat a magyar mezőgazdaságban, és hazánk Európában is egyedülálló módon tette lehetővé a méhészeti tevékenység adómentességét.

Támogatási programok és szabályozási változások

A 2023 és 2027 közötti időszakban a méhészeti szektor hazai forrással együtt mintegy 42,7 millió euró célzott ágazati támogatásban részesül. Magyarország az EU-ban elsőként vezetett be állatjóléti támogatást a méhészek számára, amely méhcsaládonként évente 15 eurót jelent, ezzel segítve az egészséges méhállományok fenntartását. Emellett a hazai méhészek öt éve kapnak méhegészségügyi támogatást, amelyet évente 1 millió méhcsalád után igényelhetnek, ennek mértéke 1000 forint méhcsaládonként.

Uniós mézjelölési szabályok szigorítása

Magyarország kezdeményezésére változnak az uniós mézjelölési szabályok is. Az Agrárminisztérium emlékeztetett, hogy hazánk javaslatot tett a mézirányelv módosítására, amely a származásjelölés szigorítására vonatkozik. Ez a lépés is a magyar méhészek és a mézminőség védelmét szolgálja.

Az Agrárminisztérium és az OMME közös erőfeszítései és a nemzetközi összefogás célja, hogy megvédjék a hazai és európai méhészek érdekeit, és biztosítsák a mézpiac tisztességes versenyfeltételeit.

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink