Pályázati kiírás a minőségi tudatos fogyasztásért

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 19. 00:02

17 témakörben lehet pályázni a 2010. évi Magyar Termék Nagydíjra, a pályázók május 21-ig jelentkezhetnek a kiírásra a hazai és nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű, környezetkímélő eljárással gyártott termékkel és szolgáltatással.

Az idén 13. alkalommal kiírt pályázat célja a minőségtudatos szemlélet elterjesztése, amely a tudatos fogyasztói magatartás kialakulását is segíti. A pályázatot az Eximbank, az Industorg Kft., az ITD Hungary, a Mehib, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a TÜV SÜD KERMI Kft. írta ki. Az elismeréseket szeptember elején adják át a Parlamentben.
Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója, a pályázat fővédnöke elmondta, hogy 2009-ben a válság hatását a fogyasztás világának valamennyi szereplője megélte. Tanulság, hogy a fogyasztó egyre inkább odafigyel arra, hogy mit vásárol, a gyártó, kereskedő, szolgáltató pedig minőséggel igyekszik megnyerni a vásárlókat.
A főigazgató kitért arra, hogy tavaly a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény alapján 1300 ügyből 1200-zal a NFH foglalkozott. Az ügyek meghatározó többsége a fogyasztó megtévesztésével volt kapcsolatos, illetve fontos információk elhallgatása is jellemző volt.
Wittich Tamás hangsúlyozta, hogy a hatóság folyamatosan igyekszik kiszűrni a hazai piacról a silány, biztonságra veszélyes termékeket, 2009-ben 207 fajta veszélyes terméket vontak ki a forgalomból.
A Magyar Termék Nagydíj védjegy használata az első évben díjmentes, azt követően éves utóellenőrzés következik, és védjegyhasználati díjat kell fizetni. A szervezők tájékoztatása szerint az elmúlt tizenkét évben 208 pályázat több mint kétezer terméke érdemelte ki a Magyar Termék Nagydíj címet – közli a piacesprofit.hu.

Kapcsolódó cikkeink