Palkovics: a Gazdaságvédelmi Akcióterv forrásainak közel fele már célba ért

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 07. 31. 11:40

A koronavírus okozta gazdasági válságra reagálva hirdetett gazdaságvédelmi akciótervet a kormány 2020 tavaszán – írja a portfolio.hu. A csomag március óta jelentősen átalakult, de az nem kérdés, hogy egyik legfontosabb eleme a munkahelyvédelmi akcióterv, amely a kormány szerint 1,2 millió ember számára nyújt támogatást. Július 23-án jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak közel fele már célba ért.

A koronavírus okozta gazdasági válságra reagálva hirdetett gazdaságvédelmi akciótervet a kormány 2020 tavaszán. A hivatalos tájékoztatás szerint “az új gazdaságvédelmi akcióterv nem növeli a kitettségünket, a saját problémánkat magunk akarjuk megoldani”. Április elejétől lehetett közelebbről is látni, hogy is néz ki a kormány válságkezelő csomagja. A kirajzolódó kép szerint a program a járvány elleni közvetlen védekezés alapjából (akkor 633 Mrd Ft), a gazdasági károk enyhítésének szintén költségvetési alapjából (1346 Mrd Ft), illetve
a költségvetésen kívüli, hitelkönnyítéseket, hitelösztönzéseket tartalmazó pénzügyi intézkedésekből (7-8000 Mrd Ft) tevődött össze. A kormány úgy kalkulált, hogy a teljes csomag mérete a GDP közel 20%-a lehet.

A Gazdaságvédelmi Alap egy öt pillérből álló (munkahelymegtartás, munkahelyteremtés, ágazati támogatás, vállalkozás-finanszírozás, család- és nyugdíjasvédelem) stabilizációs, gazdaságélénkítő csomagot jelentett. A pénzügyi lépések a hitelmoratóriumon, kamat- és garanciatámogatott hiteleken, illetve a jegybanki hitelezésösztönző lépéseken alapultak.

Július 23-án jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak közel fele már célba ért, ennek jelei a foglalkoztatás és a gazdaság erősödésében is érzékelhetők.

Palkovics László ismertette: a gazdaságvédelmi akcióterv alapvetően a járvány miatti krízisidőszak átvészeléséhez szükséges intézkedéscsomag, amelynek forrásai – direkt állami támogatások, szolgáltatások, valamint hitel- és tőketípusú termékek – 9200-9500 milliárd forintot tesznek ki.

Ebből a magyar GDP 20-21 százalékának megfelelő összegből már 3-4000 milliárd forintnyi célba ért, részben felhasznált forrásként, részben megkötött szerződések formájában – tette hozzá.

Az említett összeget munkahelyek védelmére, új munkahelyek teremtésére és gazdaságélénkítésre fordították.

A Portfolio tavasszal kiszámolta, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv meglepően sok eleme teljesen átalakult az eredeti bejelentésekhez képest:

A változás lényege, hogy a kormányzatnak az eddigi válságellenes intézkedések finanszírozására sikerült uniós forrásokat becsatornázni. Az kifejezetten kedvezőnek nevezhető, ha a válságkezelést meg lehet oldani, azaz a gazdaságvédelmi akciótervet lehet finanszírozni a költségvetés túlterhelése nélkül, uniós pénzekből.

Ami mindenkit érdekel: a munkahelyvédelmi akcióterv
A kormány 1,2 millió ember számára nyújt olyan támogatást, amely lehetővé teszi munkahelye megtartását vagy pótolja kieső jövedelmét, segíti a jövőre való felkészülését – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter június elején. A kormány szerint tehát eddig sikeres a munkahelyvédelmi akcióterv.

Palkovics László korábban azt mondta, a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében indított gazdaságvédelmi akcióterv leglényegesebb eleme a meglévő munkahelyek megóvása – ismertebb nevén a munkahelyvédelmi akcióterv – volt. Eddig olyan vállalkozások, amelyek rendelésállománya csökkent, 150 ezer dolgozójuk után kértek támogatást a munkahelyek megőrzése érdekében. Az érintett cégek jelentős részben magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások, a jelentkezők több mint 50 százaléka mikrovállalkozás – tudatta a miniszter. (portfolio.hu)

 

Kapcsolódó cikkeink