Óvatosan bizakodók a hazai cégek

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 13. 00:01

Jelentősen javultak a magyar vállalatok várakozásai a következő félévre vonatkozóan a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete (GVI) felmérése szerint.

Parragh László, az MKIK elnöke a felmérést ismertető szerdai sajtótájékoztatón kiemelte: az index minden összetevője javulást mutat, bár a bizonytalansági tényező továbbra is magas, ami azt jelzi, a vállalatok nem biztosak a folyamatok tartósságában.
A MKIK GVI konjunktúra mutatója 2010. áprilisban plusz 14,8 százalékra emelkedett az októberi mínusz 9 százalékról. Parragh László elmondta, hogy a kis-, közepes és nagyvállalatok egyaránt kedvezőbben látják kilátásaikat, az exportra termelők bizakodóbbak, mint a belső piacon működők. Ezt azt mutatja, hogy a belső fogyasztás még mindig nem mozdult el, bár a cégek bíznak a kedvező folyamatok alakulásában.
A válaszadók többsége beruházást tervez, főleg az exportra termelő gépipari cégek. Ugyanakkor az építőipar továbbra is depressziós állapotot mutat. A munkaerőpiacon bár megállt a létszámleépítés, hirtelen bővülés nem várható, vagyis a munkanélküliek felszívását nem tudja megoldani a piac – emelte ki Parragh László. Az MKIK elnöke úgy vélekedett, hogy a vállalatok pozitív várakozása a kormányváltással is összefüggésben van. A vállalatok hisznek abban, hogy a piacon kedvező elmozdulás lehet.
Tóth István János, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) ügyvezető igazgatója kiemelte: a nemzetközi adatokból az  látszik, hogy a válság túl van a fordulóponton, így a magyar vállalatoknak várhatóan lesz külpiacuk. Szerinte Magyarország 4-5 év múlva éri el a gazdasági válság előtti szintet – írja a Privatbankar.hu.

Kapcsolódó cikkeink