OTP-konjunktúra index: tovább romlottak a kkv-szektor kilátásai

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 11. 12:50

Újabb mélypontra zuhant az OTP Bank kis- és középvállalkozói (kkv) konjunktúra indexe, azaz tovább csökkent a magyar kkv-szektor cégvezetőinek jövőbe vetett bizalma – közölte az OTP Bank és a Policy Agenda szerdán az MTI-vel.

A tavaly második és harmadik negyedévi stagnálás után a tavalyi negyedik negyedévben jelentősen, majdnem 6 százalékponttal – 42,2 százalékra – esett vissza az index, majd az idén az első negyedévben tovább csökkent 39,8 százalékra.

Az index újabb visszaesése az elmúlt év negyedik negyedévében végzett kutatás szerint arra utal, hogy a kkv-k fokozódó bizalmatlansággal és csökkenő gazdasági növekedést feltételezve tekintenek a következő félévben várható gazdasági folyamatokra. Helyzetértékelésüket különösen a likviditásukkal és értékesítési lehetőségeik alakulásával kapcsolatos mélyülő problémák befolyásolják.

A kkv-szektor vállalatvezetőinek 70 százaléka negatívan vélekedik arról, hogy mi vár a magyar gazdaságra a következő fél évben. A válaszadók 37 százaléka szerint kissé romlik, 32 százaléka szerint pedig jelentősen romlás várható. Stagnálásra minden ötödik megkérdezett számít, miközben a cégvezetők mindössze 10 százaléka mondta, hogy kismértékű javulást vár.

Jelentősen romlottak a cégvezetők saját vállalkozásukkal kapcsolatos prognózisai: 39 százalékuk enyhe negatív változásra számít a következő fél év során vállalata általános gazdálkodási helyzetében, míg további 17 százalékuk erős visszaesést valószínűsít.

A felmérés szerint a jelenlegi helyzet változatlanságára szűk háromtizedük számít, s csupán 16 százalékuk bízik abban, hogy jobb lesz cégének helyzete a következő időszakban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink