OTP: a SZÉP-kártya felhasználhatóságának szűkítése hátrányosan hathat a turizmusra

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 18. 10:25

Aggódik a SZÉP-kártya rendszerének múlt héten felvetett tervezett módosítása miatt az OTP, mert úgy véli, hogy a vendéglátás célú felhasználhatóság bármilyen szűkítése hátrányosan hathat a belföldi turizmusra.

Otp-szepAz MTI kérdésére Kuhárszki András, a bank bankszámla főosztályának igazgatója ismertette, hogy a SZÉP-kártya vendéglátás alszámlájára feltöltött és onnan elköltött összegek döntően a belföldi turizmust élénkítik, az OTP SZÉP-kártya birtokosok 100 forintból csak hetet költenek el nemzetközi gyorsétterem-láncoknál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára, Glattfelder Béla a múlt héten egy szakmai konferencián a SZÉP-kártya rendszerének továbbfejlesztése kapcsán beszélt arról, hogy az elfogadók köréből kikerülhetnek a gyorséttermek, mert az eredeti céloknak megfelelően a szálláshelyeknek és a szabadidős tevékenységeknek kellene nagyobb szerepet szánni.

Az OTP bankszámla főosztályának igazgatója hangsúlyozta, hogy erős a kapcsolat a belföldi turizmusban megfigyelhető fellendülés és a SZÉP-kártya népszerűségének növekedése között. Az 1,2 millió SZÉP-kártya birtokos vélhetően visszalépésként élné meg a tervezett döntést, és tartani lehet attól, hogy végül kevesebben választanák a SZÉP-kártyát, mint béren kívüli juttattást, emiatt csökkenne a belföldi turizmusba áramló költések nagysága – hangsúlyozta.

Kuhárszki András kiemelte: a jelenlegi hazai besorolási rendszer (TEÁOR) nem különbözteti meg a gyorséttermeket, mint külön gazdasági tevékenységi kört. Ha a javaslat az említett formában válna valóra, akkor nemcsak néhány nemzetközi gyorsétterem-lánc, hanem sok ezer magyar mikro- és családi vállalkozás is súlyosan megszenvedné ennek következményeit – fogalmazott.

Az MKB Bank az MTI megkeresésére azt közölte: a munkáltatók által átutalt összeg 65-66 százaléka a vendéglátás alszámlára kerül. Olyan adatot a bank nem gyűjt, hogy az MKB Szép-kártyák felhasználásában mekkora részt tesz ki a gyorséttermekben történő fizetés. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink