Ötödször is HunDeszt: ezúttal télen

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 16. 00:06

Csaknem 30 pálinka kapott aranyérmes minősítést a szakma legrangosabb hazai megmérettetésén, a HunDeszt pálinkaversenyen. A zsűri 12 kategóriában hirdetett győzteseket.

Igen szigorú körülmények között zajlott az V. HunDeszt Nemzeti Pálinka- és Nemzetközi Párlatverseny. A zsűri tagjai tréningen és válogatásokon vettek részt, azt pedig még véletlenül sem tudhatták meg, hogy melyik gyártó pálinkáját kóstolják éppen. A bírálat előre meghatározott szakmai szempontok szerint zajlott: az illatok és ízek tisztaságát és karakterességét, valamint ezek harmóniáját vizsgálták. A szakma legrangosabbnak számító magyar megmérettetésére a szokásokkal ellentétben nem a termelési év őszén került sor, méghozzá a résztvevők kérésére, akik úgy gondolták, télre jobban beérnek az ízek. A változtatás valószínűleg felsrófolta a várakozásokat is: a 15 kategóriából háromban a zsűri végül nem osztotta ki a kategóriagyőztesnek járó Champion díjat.
A január elején leadott 283 mintából arany-, ezüst- és bronzérmeseket választott a zsűri, a legjobbaknak járó arany minősítést 29 pálinka nyerte el, ezüstöt 93, bronzot 84 ital kapott. A versenyen 15 kategória legjobbjait is keresték, ám a vegyes gyümölcs, a szőlőtörköly és az érlelt párlat kategóriákban végül nem hirdettek győztest. Az italok mellett a pálinkafőzdéket és egyéni főzetőket is díjazták. A zsűri íz- és illatbírálata mellett a mintáknak laboratóriumi vizsgálaton is meg kellett felelniük, ezen valamennyi pálinka átment.
A kategóriagyőztesek kivételével az aranyérmes pálinkákat a média képviselői is végigkóstolták: különdíjukat a balatonszárszói Rex pálinka Irsai Olivér Szőlőpálinkája nyerte el – írta a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink