Öt új szegedi szálláshely 1 milliárdos támogatással

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 19. 12:00

A Mozart és a Soleil már kinyitott azok közül a kisebb szállodák közül, amelyek az utóbbi években uniós támogatást kaptak. A Szent Jánost befejezték, a Tiszavirág épül, a Lupus ugrásra kész.

Öt szegedi panzió és apartmanház kapott közel egymilliárd forint uniós támogatást 2008-ban és 2009-ben, amikor dél-alföldi vállalkozások pályázhattak szálláshelyépítésre, -bővítésre. Mivel az új szabályok szerint ha egy szálláshely tíz szobánál többel rendelkezik, azt hivatalosan hotelnek nevezik, közben a kisebbekből is hotelek lettek.

Kettő közülük elkészült és kinyitott az idén. A Kelemen utca 7. szám alatti, 1883-as műemlék Burger-házat a Yourhouse Kft. újíttatta fel.

A régi színészlakások helyén 238 millió forintos beruházással – amiből 106 millió a támogatás – 15 szoba és egy apartman létesült – négycsillagos Hotel Soleil néven. A földszinten egy pénzintézet és a napokban egy étterem rendezkedett be.

Az egykori vendéglőre emlékeztetve,Tiszavirág néven születik újjá az 1859-ben épült Hajnóczy utcai Balassa-ház. Fotó: Frank Yvette
Az egykori vendéglőre emlékeztetve,Tiszavirág néven születik újjá az 1859-ben épült Hajnóczy utcai Balassa-ház.

Augusztus óta fogad vendégeket az Oskola utcai Mozart. Az RRE Szeged Kft. 16 szobát alakított 30–35 férőhellyel barokkos stílusban több mint 225 millió forint értékben, amiből 67,7 millió forint a támogatás. A szegedi cég működtet egy balatoni panziót is, és szorosan együttműködik a szomszéd Alabárdos étteremmel.

Szeged játszva rendez 800–1000 fős konferenciákat egymás után, és a résztvevők zömében négycsillagos szállodákat, egyágyas szobákat keresnek, nincs ennyi férőhely a városban. Akkor sem, ha hozzászámítjuk a vásárhelyi Ginkgo Sas és a mórahalmi Colosseum szobáit. Az új építésű panziók, illetve kisebb szállodák tehát elférnek a piacon – mondta Kunz Péter, a Novotel korábbi igazgatója, tanácsadó. – Óvatosak a befektetők, bár most éri meg építeni, hogy mire véget ér a válság, elkészüljenek. Az is igaz ugyanakkor, hogy nagyon nehéz bankhitelhez jutni. Sokan ráadásul nem értenek a szállodaiparhoz, úgy vágnak bele, holott egy ilyen befektetés 10–15 év alatt térül meg, de az első két évben még bele kell tenni a pénzt. A működtetéshez pedig intenzívebb, agresszívebb városmarketing kell Szeged eseményeiről, és erős konferenciaszervezés.

Kívülről úgy tűnik, elkészült a Gutenberg és a Bolyai János utca sarkán álló Szent János Panzió. Jelenleg uniós táblát nem látni az épületen, nem tudni, mikor nyit a Taj Mahal étterem fölötti szálláshely. A tulajdonos Mórahalmi Rozsmalom Kft.-t nem tudtuk elérni, a nyilvános pályázati adatok szerint 20 szobát alakítottak ki több mint félmilliárdos ráfordítással, amihez 209,7 milliós támogatást nyertek.

Az utóbbi hetekben indult újra a mozgolódás a vásárhelyi Tabán Trafik Zrt. tulajdonában lévő Hajnóczy utcai Balassa-házban. Megírtuk korábban, a dohány-nagykereskedelemmel foglalkozó cég szegedi résztulajdonosa, Sánta János érzelmi kötődése miatt vette meg az 1859-ben épült házat. Évekig csönd volt az ingatlanban, most elkezdődött a helyreállítás. Ifjabb Sánta János tulajdonostól megtudtuk: a műemlékvédelmi hivatal szigorú előírásait betartva járnak el a műemlék „kortárs feldolgozásakor”. A projekt 45 százalékos, azaz 157 millió forint támogatást élvez. A 10 egyedi szobás, 20 férőhelyes szálláshely előreláthatólag jövő ilyenkor már működik – Tiszavirág néven. A városképi jelentőségű épület sajátosságait megőrzik, az új építésű részeket üvegfallal választják el a régitől. A régi kalapszalon, majd cipészműhely reggelizőhelyként és kávézóként születik újjá, a zónázóból sportosan elegáns bárt és éttermet alakítanak ki kisadagos kelet-európai menüvel. Az udvaron látványkonyha, a pinceszinten minibár és tengeri klímás szoba, „tepidárium” működik majd.

Nem látszik még semmi a József Attila sugárút 53. szám alatti Lupus hotelből, amelyet a J. A. Apartmanház Kft. épít fel 1,4 milliárd forintból, 422 milliós támogatással. A bankhitel – egy év küzdelem után – 2012 elejére várhatóan meglesz; másfél év múlva állhat a 3 szinten 46 szobás szálloda, teremgarázzsal – írja a delmagyar.hu.

Kapcsolódó cikkeink