Öt új csemegeszőlő-fajtát nemesítettek ki a Nyíregyházi Egyetemen
Államilag elismert fajtaminősítést kapott öt, a Nyíregyházi Egyetemen honosított csemegeszőlő-fajta – közölte az intézmény az MTI-vel pénteken.
Az Adria, a Bíró kékje, a Dunav, a Guzal kara és a Szuvenir elnevezésű változatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyilvánította államilag elismert fajtának.
Vágvölgyi Sándor, a Nyíregyházi Egyetem Agrártudományi és Környezetgazdálkodási Tanszékének vezetője az MTI-nek elmondta, Magyarországon jelenleg néhány kilogramm az egy főre jutó csemegeszőlő-fogyasztás, ennek növeléséhez pedig bővíteni kell a fajtaválasztékot.
A most fajtaminősítést kapott új fajták mindegyike bőtermő, és valamilyen kiemelkedő piaci értékkel – például a koraiság, vagy a fürtök esztétikai megjelenése – rendelkezik – mondta a tanszékvezető.
Hozzátette, jelenleg is tart az előkészítése az új fajták bevezetésének a kereskedelmi forgalomba. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >Január 1-jétől a felvásárlóknak 30 napon belül ki kell fizetni a termelőket
A 30 napos fizetési határidő a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >