Öt új csemegeszőlő-fajtát nemesítettek ki a Nyíregyházi Egyetemen
Államilag elismert fajtaminősítést kapott öt, a Nyíregyházi Egyetemen honosított csemegeszőlő-fajta – közölte az intézmény az MTI-vel pénteken.
Az Adria, a Bíró kékje, a Dunav, a Guzal kara és a Szuvenir elnevezésű változatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyilvánította államilag elismert fajtának.
Vágvölgyi Sándor, a Nyíregyházi Egyetem Agrártudományi és Környezetgazdálkodási Tanszékének vezetője az MTI-nek elmondta, Magyarországon jelenleg néhány kilogramm az egy főre jutó csemegeszőlő-fogyasztás, ennek növeléséhez pedig bővíteni kell a fajtaválasztékot.
A most fajtaminősítést kapott új fajták mindegyike bőtermő, és valamilyen kiemelkedő piaci értékkel – például a koraiság, vagy a fürtök esztétikai megjelenése – rendelkezik – mondta a tanszékvezető.
Hozzátette, jelenleg is tart az előkészítése az új fajták bevezetésének a kereskedelmi forgalomba. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kiemelt hatósági vizsgálatok a szüret idején
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén ismét kiemelt ellenőrzés-sorozatot végez…
Tovább olvasom >Újabb rovarölő szerekkel lehet védekezni az amerikai szőlőkabóca ellen
Szükséghelyzeti engedélyt adott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Karate…
Tovább olvasom >Fokozott figyelem a pincékben ‒ a mustgáz komoly veszélyt jelenthet
Az idei szüreti időszak beköszöntével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csatlakozott a Knuspr a svájci Markant hálózathoz
Az európai kizárólag online forgalmazó élelmiszer-kereskedők közül a németországi Knuspr…
Tovább olvasom >November vége után is megmaradhat az árrésstop
Ahogyan arról mi is írtunk, meghosszabbította a kormány az élelmiszerek…
Tovább olvasom >Újabb pályázat segíti az élelmiszer-feldolgozást: húszmilliárd forintos keret nyílik ősszel
Az itthon megtermelt mezőgazdasági alapanyag minél nagyobb arányú, hatékonyabb és…
Tovább olvasom >