Öt új csemegeszőlő-fajtát nemesítettek ki a Nyíregyházi Egyetemen
Államilag elismert fajtaminősítést kapott öt, a Nyíregyházi Egyetemen honosított csemegeszőlő-fajta – közölte az intézmény az MTI-vel pénteken.
Az Adria, a Bíró kékje, a Dunav, a Guzal kara és a Szuvenir elnevezésű változatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyilvánította államilag elismert fajtának.
Vágvölgyi Sándor, a Nyíregyházi Egyetem Agrártudományi és Környezetgazdálkodási Tanszékének vezetője az MTI-nek elmondta, Magyarországon jelenleg néhány kilogramm az egy főre jutó csemegeszőlő-fogyasztás, ennek növeléséhez pedig bővíteni kell a fajtaválasztékot.
A most fajtaminősítést kapott új fajták mindegyike bőtermő, és valamilyen kiemelkedő piaci értékkel – például a koraiság, vagy a fürtök esztétikai megjelenése – rendelkezik – mondta a tanszékvezető.
Hozzátette, jelenleg is tart az előkészítése az új fajták bevezetésének a kereskedelmi forgalomba. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Szántóföldi szenázsról és zöldtakarmányról szóló bemutató zajlott Tordason
2025 áprilisában a Nébih Szenázs és Zöldtakarmány bemutatót rendezett Tordason.…
Tovább olvasom >A Nébih a napraforgó gazdaságilag legfontosabb kórokozóiról nyújtott áttekintést
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) május elején kórtani bemutatót tartott…
Tovább olvasom >„Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” – meseíró pályázatot hirdetett a Nébih
Első alkalommal hirdette meg országos meseíró pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-…
Tovább olvasom >További cikkeink
A száj- és körömfájás járványnak lassan vége, de a gazdasági hatásaira megoldást kell találni
Idén márciusban ütötte fel fejét hazánkban a párosujjú patásokat érintő…
Tovább olvasom >Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >