Öt szuper őszi zöldség és gyümölcs, amely nagyszerűen kombinálható pulykával
Megérkezett a hűvösebb ősz is, ilyenkor egyre inkább kívánjuk a tartalmas, főtt ételeket, mégsem szeretnénk tönkre tenni tavaszi-nyári diétánk eredményét. A dietetikusok által ajánlott zsírszegény és fehérjében gazdag pulykahús jól kombinálható a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel – Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint.
fotó: gallicoop.hu
1. A sokoldalú sütőtök
Az őszi hónapok nagy kedvence a sütőtök, hiszen ez az olcsó alapanyag csodálatos narancsszínnel emeli ételeink látványát. Alacsony kalória-, ugyanakkor bőséges vitamintartalmával egyik legegészségesebb szénhidrátforrásunk lehet. Az ismert fogások mellett igazán ínyenc falatok is készülhetnek sütőtökből: például a pulykahússal töltött sütőtök vagy a sütőtökös pulykatekercs, amely az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
2. Gesztenye, nem csak süteménybe
Már a 4. században jóízűen ették őseink a sült gesztenyét, és még napjainkban is szívesen fogyasztjuk forrón sütve, őszi sétáink alkalmával. Végre érik a szelídgesztenye, így érdemes kihasználni, hogy nem a fagyasztóból kell előkapnunk egy agyoncukrozott gesztenyemasszát. Nem csak magában vagy sütemények töltelékeként fogyasztható, hanem húsok mellé is kínálhatjuk. A gesztenyével töltött pulyka akár egy őszi ünnepi ebéd főfogása is lehet.
3. Multivitaminunk, a cékla
Kicsit talán mostohán bánunk a céklával, pedig vérvörös színéből arra is következtethetünk, hogy a szervezetre gyakorolt jótékony hatása igen sokoldalú. Olyannyira sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, hogy akár multivitaminként is gondolhatunk rá. Az utóbbi időben a nívós konyhákban is szívesen használják izgalmas receptek alapanyagaként. Például a kecskesajtos-céklás pulykaburgernek és a céklás pulykarizottónak is ott a helye a felkapott bisztrók őszi étlapjain.
4. Édesburgonya, grillezve is
Aki ismeri az édesburgonyát, azért is választja szívesen, mert kevésbé hizlal, mint a krumpli, ugyanakkor könnyebb felvágni, mint az ízre hasonló sütőtököt. Kitűnő választás köretként sült hús vagy pikáns pulykaszárny mellé, hiszen sütve, főzve vagy grillezve egyaránt megszínesíti a menüt.
5. Kelbimbó
Kevesen kedvelik a kelbimbót, néha azonban érdemes az asztalra tennünk ezt a káposztafélét is, mert szuper egészséges, laktató, mégis alacsony a kalóriatartalma. Csökkenti a koleszterinszintet és C-vitamin tartalmának nagy részét fagyasztva, sőt főzve is megőrzi. A legízletesebb viszont akkor lesz, ha sütve vagy párolva tálaljuk. Áfonyás pulykamell köreteként is remek, de egy gyors vacsorát is összedobhatunk vele, ha mondjuk gombás-pulykás tésztához keverjük.
Receptek:
http://www.dropbox.com/sh/khf
Videók:
http://www.youtube.com/watch?
http://www.youtube.com/watch?
http://www.youtube.com/watch?
Kapcsolódó cikkeink
Hiány alakulhat ki a káposzta piacán, tovább drágulhat a zöldség ára
A FruitVeb elemzése szerint hiány fenyegeti a káposztapiacot, és még…
Tovább olvasom >Adócsaló zöldség- és gyümölcskereskedőket fogtak el a pénzügyőrök
Görögországból importált zöldséget és gyümölcsöt a forgalmi adó megfizetése nélkül…
Tovább olvasom >Így marad friss az őszi gyümölcs sokáig
Az őszi szezonban bőségesen találkozunk különböző gyümölcsökkel a boltok polcain,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >