Öt klímabarát lépés egy éhezésmentes világért

Dátum: 2019. 06. 13. 09:58

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás egyértelművé teszi: a klímaváltozás a szemünk előtt zajlik és az életünkre is hatással van. Ez az egyik fő oka annak is, hogy az éhezés világszerte egyre nagyobb méreteket ölt. A kiszámíthatatlan és kedvezőtlen feltételek mellett nehéz annyit termelni, hogy az egyre nagyobb népességszámú emberiséget jóllakassuk. Aggodalomra azonban nincs ok, még nem késő változtatni.

Igazi tettekre van szükség a klímaváltozás ellen, hogy mindenki – éljen bárhol ezen a bolygón – hozzáférjen a tápláló és egészséges élelemhez. Mindenki számára nyitva áll a lehetőség, hogy ebben részt vegyen.

Íme öt klímabarát lépés, amivel mi is becsatlakozhatunk az éhezés elleni küzdelembe:

Legyen étrendünk fenntartható és változatos

Hetente legalább egyszer törekedjünk húsmentesen étkezni, válasszunk helyette lencsét, babot vagy csicseriborsót. A hús előállítása több természeti erőforrást, például vizet igényel. Több millió hektár esőerdőt írtottak már ki és perzseltek fel, hogy helyet nyerjenek a legelőknek. Az étrendet változatosabbá lehet tenni ősi gabonafélékkel is, mint a tönköly.

Kevesebb kárba veszett élelmiszer

Minden évben a megtermelt élelmiszer mintegy harmada kerül kidobásra. Velük együtt az előállításukhoz használt erőforrásokat (víz, munka, üzemanyag) is elpazaroljuk. A bevásárló lista segíthet elkerülni a fölösleges termékek vásárlását, vagy az impulzus vásárlást, főleg, ha előre megtervezzük a heti menüt is. Ha keletkezik maradék, ne ítéljük kidobásra, inkább fagyasszuk le vagy készítsünk belőle új ételt. Tartsuk észben a különbséget a „minőségét megőrzi” és a „fogyaszthatósági” dátumok között. Végül, szeressük a szabálytalan gyümölcsöt és zöldségeket is, melyek ugyanolyan értékesek beltartalmilag és ízükben. Ne hagyjuk, hogy a csúnyácska külső becsapjon!

https://mediabase.fao.org/B7A2110A-BD69-1A7D-B1BF-2432D11AGEF5/%7B2278A769-00E0-4A4D-A079-29053D9FBD9B%7D/800upixels/24821_006.jpg
https://mediabase.fao.org/B7A2110A-BD69-1A7D-B1BF-2432D11AGEF5/%7B84432354-90AE-4722-9D99-98D87CAA6DD4%7D/800upixels/24863_0176.jpg

Szükség van termőtalajra és vízre az élelmiszertermeléshez. Bár egyes alapanyagok kevesebbel is beérik. Egy kilo lencse előállításához csupán 1 250 liter víz is elegendő, míg ugyanennyi marhahúshoz 13 000 liter kell. Fotó: ©FAO/Mark Milstein (B); ©FAO/Isza Ferenc (J)

Takarékosan a vízzel

A víz az élet alapvető eleme, nem is tudnánk élelmiszert termelni nélküle. Ezért fontos, hogy a gazdák takarékosan bánjanak vele. Mi is óvhatjuk vízkészletünket az élelmiszerpazarlás csökkentésével. Kevesebb kidobott élelmiszer – kevesebb fölöslegesen felhasznált víz. Például egy narancs előállításához 50 liter vízre van szükség. Egyéb életmódbeli változások is segíthetnek, mint a zuhany használata a teli kádas fürdés helyett vagy ha nem folyatjuk a vizet feleslegesen fogmosáskor, mosogatáskor.

Tiszta talajok és vizek

A háztartási hulladékban lehetnek potenciálisan veszélyes elemek, amit a többi hulladéktól el kell különíteni. Ilyenek az akkumulátorok, elemek, festékek, mobiltelefonok, gyógyszerek, vegyszerek, műtrágya, nyomtatópatronok és még sok más, ami beszennyezheti az élelmiszertermelésünk alapját adó talajt és vizeinket. És a műanyagokról se feledkezzünk el! Becslések szerint a műanyagok harmada a talajban köt ki. Ügyeljünk tehát a termőtalajok egészségére.

A helyi termelők támogatása

A gazdák a saját bőrükön tapasztalják az éghajlatváltozás negatív hatásait, ezért szükségük van a támogatásunkra. Válasszuk a helyi terméket, hogy ezzel is a helyi gazdákat és mezőgazdasági vállalkozásokat segítsük. Közben még a légszennyezést is csökkentjük, mivel ezeket a termékeket nem kellett messze szállítani.