Öt éven belül érkezne a digitális euró

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 01. 15. 11:08

A digitális eurónak öt éven belül meg kell valósulnia – idézi Christine Lagarde-t, az Európai Központi Bank elnökét az origo.


Elegendő időt kell hagyni arra, hogy biztonságosan be lehessen vezetni, de mindenképpen kívánatos lenne a digitális euró – mondta Lagarde a Reuters által szervezett online konferencián. Lagarde egyúttal közölte: reméli, hogy mindez nem igényel öt évnél hosszabb időt. Ezzel az ütemezéssel egyébként az EKB elnöke hasonló idővonalat vetített előre, mint Kína tette, aki 2020-ban egy pilot-projekt keretében már elindította saját digitális fizetőeszközét, és egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a világ első, digitálisan létező szuverén fizetőeszközével rendelkezzen.

EGYÉRTELMŰ IGÉNY MUTATKOZIK A DIGITÁLIS EURÓRA, DE ANNAK MINDEN KÉTSÉGET KIZÁRÓAN BIZTONSÁGOS RENDSZEREN KELL ALAPULNIA.
A digitális megoldások önmagukban kockázatokat hordoznak – hívta fel a figyelmet.

Az Asia Times idézi Fabio Panettát, az EKB igazgatótanácsi tagját, aki szerint felmérést készítettek a digitális közös pénz témájában, és eredményeik szerint az európai polgárok és vállalatok, egyaránt nagy érdeklődéssel fordultak a “digitális euró víziója” felé. A felmérés részletes bemutatását tavaszra ígérte az EKB.

Lagarde ugyanakkor azt is mondta, A DIGITÁLIS EURÓ NEM VÁLTANÁ LE A KÉSZPÉNZT, AZAZ “A BANKJEGYEK VELÜNK MARADNÁNAK”.
Annyit közölt, hogy a digitális euró a jegybankok kibocsátotta pénz elektronikus formája lenne, a hagyományos bankolásnál gyorsabb, olcsóbb, kevesebb adminisztrációval járó fizetési megoldásokat lehetővé téve. (origo)

Kapcsolódó cikkeink