Öt év alatt ugrásszerűen nőtt az elhízott fiatal férfiak aránya
Öt év alatt kilencről húsz százalékra nőtt az elhízott fiatal férfiak aránya Magyarországon – mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉTI) főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.
Martos Évát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az OÉTI múlt héten publikálta 2014-es országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatának eredményeit, amelyek szerint tavaly a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított, a nők 62 százalékának, a férfiak 67 százalékának, összesen mintegy 5 millió embernek volt súlytöbblete.
A főigazgató-helyettes arról beszélt: annak élettani magyarázatai is vannak, hogy az életkorral nő a túlsúlyosak és elhízottak aránya. Ám más okai lehetnek annak, hogy 2009-hez képest a 18-34 év közötti elhízott férfiak aránya 9-ről 20 százalékra nőtt. Ennek lehetséges okai között említette a mozgásszegény életmódot és a marketing hatását, vagyis, hogy az emberek sokszor kis távokra is autóval mennek, illetve, hogy az elmúlt húsz évben másfél-kétszeresére nőttek az ételadagok.
Emellett még rengeteg összetevője van az Európában általános jelenségnek – mondta, hozzátéve: egy napokban tartott nemzetközi konferencia is azzal a tanulsággal zárult, hogy az egyén, a szülő, a család és a társadalom felelőssége mind fontos tényező. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Egy tanulmány szerint a túlsúly és elhízás jelenségének gazdasági hatása 2035-re meghaladhatja a 4 billió dollárt
Az Elhízástudományi Világszövetség elhízással kapcsolatos World Obesity Atlas 2023 című…
Tovább olvasom >Egyre több gyerek diétázik az Egyesült Királyságban
Az Egyesült Királyságban növekszik azoknak a gyerekeknek a száma, akik…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tojástermelők szövetsége: nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem
Nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem, de a…
Tovább olvasom >Út a nulla hulladék felé: március 30-a a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnap
Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) március 30-át a Nemzetközi Hulladékmegelőzési…
Tovább olvasom >Olaszország betiltani készül a laboratóriumi élelmiszerek előllítását
Olaszország „gasztronómiai örökségének védelme” érdekében betiltani készül a sejtalapú élelmiszerek…
Tovább olvasom >