Öt év alatt ötszörösére nőtt a szója vetésterülete Veszprém megyében
Öt év alatt ötszörösére nőtt a szója vetésterülete Veszprém megyében, ígéretesek az őszi takarmánynövények – közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal az MTI-vel.
Április második felétől gyorsultak fel a szántóföldi munkálatok, a hosszúra nyúlt tél miatt ugyanis a tavaszi talaj előkészítés, a vetések, a szokásos növényápolási és növényvédelmi munkák 2-3 hetet is csúsztak a határban – állapítja meg a hivatal földművelésügyi igazgatósága közleményében.
Ezért a tavaszi árpa az átlagos 6500-7000 hektár helyett alig több mint 5000 hektáron fejlődik, borsóból pedig a vetőmag fele maradt zsákban, mintegy 200 hektáron nő – tették hozzá.
Tájékoztatásuk szerint a zabból 3500 hektárt, szójából eddig 900 hektárt vetettek el a termelők, a kapásnövények közül a napraforgó vetésével végeznek a hét végére, a tervek szerint csaknem 10 ezer hektáron.
Szemes kukoricát 27-28 ezer hektáron kívánnak termelni, 90 százaléka már ennek is magágyba került, csakúgy, mint a silókukoricának – jelentette az igazgatóság.
Közlésük szerint Veszprém megyében évről évre csökken a burgonya részesedése a művelt szántóterületekből, a korábbi 600-700 hektár napjainkra 400 hektárra zsugorodott.
A tavalyi aszály miatt az új lucernák telepítése is sikeresebb volt az idén tavasszal, szépen fejlődnek, összességében 5600 hektáron.
A nyárias melegben gyorsan elvirágzott az őszi káposztarepce, a közepesnél jobb termést várnak a termesztők – prognosztizálta az igazgatóság.
A szakemberek úgy vélik, hasonlóan ígéretesek az őszi búza, őszi árpa, a rozs és a tritikálé állományok, a kalászképződés előtti fejtrágyázás és a növényvédelmi ráfordítások sikerességét az időjárás idáig jótékonyan segítette.
Termést becsülni azonban még korai – figyelmeztetett az igazgatóság.
Hozzáfűzték: nemcsak a vetett kultúráknak kedvez az időjárás, hanem a gyomok robbanásszerű fejlődését is elősegíti, ilyenkor a vetés utáni szakszerű gyomirtás majdnem olyan „termésnövelő” hatású lehet, mint például egy potenciális „bőtermőfajta” kiválasztása az adott növényfajon belül. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >A baby boomerek jelentik a növekedés kulcsát az öregedésgátló bőrápoló termékek piacán
A Baby Boomer generáció növekvő érdeklődése az egészséges öregedés iránt…
Tovább olvasom >A versenyfenyegetettséget elemzi a dunnhumby és a Placer.ai új AI-alapú eszköze
Új AI-eszközt alkotott a dunnhumby és a Placer.ai, amely képes a…
Tovább olvasom >