Osztrák tulajdonba kerül a Karstadt német áruházlánc

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 15. 11:10

Egy dúsgazdag osztrák ingatlanvállalkozó, René Benko cégcsoportjához kerül a 133 éve alapított Karstadt német áruházlánc, amelyhez világhírű luxusáruházak is tartoznak, köztük a berlini KaDeWe.

Karstadt

René Benko vállalata, a Signa Holding pénteki bejelentése szerint ingyen kapják meg a veszteséges áruházláncot a jelenlegi tulajdonostól, Nicolas Berggruen német-amerikai pénzügyi befektetőtől.

Az osztrák vállalkozó a 84 Karstadt nagyáruház mellett átveszi a 28 Karstadt Sport szaküzletet, valamint a KaDeWe, a müncheni Oberpollinger és a hamburgi Alsterhaus luxusáruházat.

A Karstadt különböző osztályokból – például ékszer, illatszer, női-férfi lábbeli osztályból – álló hagyományos áruházakat üzemeltet belvárosokban. A vállalat a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válság és a modern bevásárlóközpontok konkurenciája miatt 2009-ben fizetésképtelenné vált, tulajdonosa csődvédelmet kért.

Nicolas Berggruen 2010-ben jelképes áron, 1 euróért szerezte meg a végveszélybe került áruházláncot, de nem sikerült talpra állítania, a veszteség a legutóbbi üzleti évben több mint 120 millió euró volt.

A sportáruházakat és a három luxusáruházat két külön cégbe szervezték, amelyek 75 százalékát tavaly 300 millió euróért eladták az osztrák ingatlanvállalkozónak. A megmentőként érkezett, és végül kudarcot vallott Berggruen most a maradék 25 százalékot ingyen adja át a Signa Holdingnak, és távozik a Karstadttól.

Az egyelőre nem ismert, hogy az osztrák üzletember mit tervez a 17 ezer embert foglalkoztató áruházlánccal. A szakszervezetek azt követelik, hogy őrizze meg a munkahelyeket és gondoskodjon a gazdálkodás fenntarthatóságáról.

René Benko az egyik leggazdagabb osztrák, a 37 éves üzletember vagyonát 850 millió euróra becsülik. A Signa Holding ingatlanvagyona meghaladja az 5,5 milliárd eurót. Benko Innsbruckban született, apja önkormányzati tisztviselő, anyja nevelő. Gimnáziumi tanulmányait 17 éves korában félbehagyta és ingatlanokkal kezdett üzletelni. Kezdetben tetőtér-beépítésekkel foglalkozott, majd áttért a luxusingatlan-forgalmazásra. 2012-ben korrupció miatt egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink