Osztrák-magyar együttműködéssel jön létre a Baromfi Kiválósági Központ

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 26. 13:20

Hároméves együttműködési megállapodást kötött a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem és a Pannon Egyetem Georgikon Kara – jelentették be az együttműködő felek. A világ egyik vezető állatorvos-tudományi egyeteme és a magyar agrár-felsőoktatási intézmény létrehozza a Baromfi Kiválósági Központot, a projekt révén pedig az élelmiszerbiztonságban, például a szalmonellafertőzések visszaszorításában érhetnek el javulást.

A minőségi oktatást, a kutatás-fejlesztést és az innovációt, valamint az agrárium fejlesztését egyaránt szolgálja a közös projekt – jelentette ki Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora. Egy már létrehozott honlapon keresztül szaktanácsadással is segítik a termelőket problémáik megoldásában. Sonja Hammerschmid, a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem rektora szerint a határok nélküli kutatás-fejlesztés terén jelentős lépés a két egyetem közötti kapcsolat, amely a baromfiágazat egészségügyi és minőségbiztosítási területeire terjed ki. A tudás és a tapasztalatok cseréje nemcsak a tudományos életet, hanem a gazdaságot is befolyásolja. Dublecz Károly, a Georgikon kar dékánja úgy fogalmazott: a hazai felsőoktatásban egyre fontosabb a kapcsolat a gazdasági élet szereplőivel, márpedig a két egyetem kiváló kutatási központ, amely akkor hatékony, ha a baromfiszektor is profitálni tud az eredményeiből.

Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke az MTI tudósítása szerint arra emlékeztetett, hogy Magyarországon több mint 60 ezer munkavállalónak ad napi megélhetést ez az ágazat, a termék tanács pedig 1800-nál is több vállalkozás szakmai érdekvédelmi képviseletét látja el. Ma az a legfontosabb, hogy meg kell tanulni a megemelkedett költségek mellett gazdaságosan termelni és hatékonynak lenni – írja az agromonitor.hu.

Kapcsolódó cikkeink