Osztályt lép a PreVital

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 30. 09:04

Idén februártól a PreVital, a Partner in Pet Food Hungária Kft. (PPF) macskaeledel-családja szélesebb portfólióval, figyelemfelkeltőbb arculattal, modern csomagolásban születik újjá. Miértekkel és hogyanokkal kezdődő kérdéseinkre Zeller Borbálától, a cég nemzetközi márkamenedzserétől kaptunk válaszokat, aki a márka születésétől kezdve részt vett a termékcsalád megalkotásában.

PR_PPF_Bori_optA megújult márkacsalád belistázása folyamatosan zajlik nemcsak Magyarországon, hanem a többi kiemelt piacon is, mint például Csehországban, Lengyelországban, Hollandiában, Szlovákiában és további 28 európai országban, ahol a PPF jelen van. Ami ebben az igazi áttörés, hogy a bevezetés támogatása ezúttal nem merül ki eladáshelyi eszközökben, árakciókban, hanem a PPF – történetében első alkalommal – teljes körű ATL- és BTL-kampánnyal a másfél éve a piacon lévő PreVitalt gyakorlatilag újrapozicionálja, és elindítja az „A” márkává válás útján.

– Miért érezte szükségét egy döntően kereskedelmi márkás igények kiszolgálására szakosodott, és ebben átütő sikereket elért cég gyártói márka kialakításának? – kérdeztük Zeller Borbálát, a PPF nemzetközi márkamenedzserét.

– Döntésünkben alapvetően két tényező játszott szerepet. Az egyik, hogy mivel a kereskedelmi márkák gyártásában kiemelkedő szerepet töltünk be, a további növekedésnek elértük a határait. A másik ok, hogy a piaci tendenciák az elmúlt évek tapasztalata alapján azt mutatják, hogy az állateledel-gyártók a válságra reagálva lényegesen visszafogták marketingköltéseiket. Ebben a „lehalkult” reklámzajban nagyobbat tud szólni egy ilyen termékbevezetés, amellyel egyben a láncoknak is új alternatívát nyújtunk.

– Hová pozicionálták a PreVitalt?

– Az ismert márkatermékek és a saját márkás kategória között árszínvonalban igen jelentős az eltérés. Úgy gondoljuk, hogy a kettő között van keresnivalója a PreVitalnak, mint márkaterméknek egy hasonló termékportfólióval, de kedvezőbb áron. Ugyanakkor, bár lehetőségeink egyelőre még szerényebbek, a PreVital mégsem pusztán egy elsőáras volumentermék lesz: folyamatos törődést kap tőlünk mind fejlesztések, mind marketingtámogatás tekintetében.

– Milyen termékpalettával vágnak neki a márkává válás rögös útjának?

– Összességében az eddigi 11 cikkelem helyett 23 SKU-t kínálunk partnereinknek. Az elmúlt másfél év tapasztalatait igyekeztünk felhasználni az új portfólió kialakításakor.

Mivel igen szép sikert értek el alutasakos, egyadagos kiszereléseink, ezért az új választékban ezek nagyobb hangsúlyt kapnak. Beépítettünk funkcionális termékeket is, mint például az ivartalanított cicáknak készült eledeleket. A kiskereskedelembe egyébként ebben az árkategóriában mi vezetjük be elsőként ennek a steril szegmensnek az alutasakos variánsát. Ez stratégiánk egyik lényeges eleme: minél több olyan újdonságot megismertetni a vásárlókkal elérhető árfekvésben, amelyek már a prémiumok között szép sikert arattak.

– Hogyan építik fel a bevezető kampányt?

– A puskaporunk zömét június–júliusban lőjük el: a televíziós és online hirdetéseken kívül jelen leszünk a közösségi médiában, és megújul a honlapunk is. Emellett bolti aktivitások kísérik a bevezetést. A három legnagyobb nemzetközi láncban az eladáshelyi ösztönzés széles kelléktárát felvonultatjuk: a POS-eszközökön felül például akciós árakat, összecsomagolásokat, displaykihelyezéseket és mintaosztást is bevetünk. A hazai láncokban és a diszkontokban pedig a csatornára jellemző egyedi eladáshelyi támogató eszközökkel és csomagajánlatokkal készülünk. Ősszel még egy kampányidőszakot tervezünk, ahol további meglepetések várhatók.

A PPF középtávú célja, tudjuk meg a márkamenedzsertől, hogy három év múlva már minden ötödik eladott terméke gyártóimárka-termék eladásából származzon.

Idén kutyaeledel-márkájuk is névváltozáson (SoftMixből VitalBite), portfólióbővítésen és csomagolásfrissítésen esik át. Bár Zeller Borbála nem zárja ki, hogy a VitalBite a jövőben hasonló támogatást kapjon, mint a PreVital, egyelőre azonban ez utóbbi márkájukra összpontosítanak.

Kapcsolódó cikkeink