Összemenő méretek, összenövő állagok

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 08. 29. 08:00

Por vagy gél? Nem feltétlenül kell választani. A gyártók marketingeszközeikkel (árakciókkal, összecsomagolásokkal) sokszor épp azt próbálják elérni, hogy a kétféle mosószer között ne kelljen dönteniük a fogyasztóknak, hanem mindkettőt próbálják ki, és tartsák a háztartásban. A mosóporok – a tisztítószer- és az öblítőcsoporthoz hasonlóan – egyre inkább hipermarket-csatornában vásárolt termékek. Kiszereléseiknek csak két dolog szab határt: egyrészt, hogy a vevő be tudja emelni a bevásárlókocsiba, másrészt a 2006 második negyedévében bevezetett EuroCompact csomagolás, amellyel harmadára csökkenthető a felhasznált mosópor mennyisége. A vevő tehát dönthet: ha kímélni szeretné a környezetet, EuroCompact logóval ellátott terméket is vásárolhat.

Drága márkához ajándék dukál
Ez a változás adott alkalmat az elmúlt évben az EVM Zrt.-nek a Bip mosópormárka megújítására, amely így három kompakt tagból áll: a Color, az Univerzális és a Hypoallergén variánsból.
A Bip kompakt mosóporok csomagolása kartondoboz, amely lehetőséget ad a cégnek a további fogyasztói kommunikációra leafletek elhelyezésével, illetve nyereményjáték is szervezhető. A kartondobozos termékek eladáshelyi bemutatására kedvező lehetőséget nyújt a megfelelő teherbírású kartondisplay, hiszen a dobozok szépen kihelyezhetők, egymásra tehetők és nem csúszkálnak el egymáson.
A nagy gyártók trade marketing aktivitásaiban leginkább az árakció volt megfigyelhető, amelyet egy mosópor és egy azonos márkájú mosógél vásárlásakor adtak. Ha egy gyártó olcsóbb és drágább márkával is rendelkezik, olcsóbb márkájára rendszerint a duopack megoldást választja, vagy a bónusz csomagolást, amikor plusz valahány grammot tölt a csomagba. A drágább márkák mellé már vagy egy hozzáadott érték promóció dukál (például ajándék vödörrel), vagy a gyártó drágább árkategóriájú öblítője.

Ha display, akkor mega
A zacskós kiszerelésű mosóporok és a nagy és nehéz, flakonos csomagolású mosógélek sajátos merchandising feltételeket is szabhatnak a márkatulajdonosoknak. A szigetszerű kihelyezés melletti döntés talán itt a leginkább helyt­álló, ám innovatív megoldások is lehetségesek. Bár nem sok példa van még, de mégis egyre több gyártó alkalmazza az LCD tévés, végtelenített reklámfilmek vetítését az áruházakban, általában összekötve hoszteszpromócióval és ajándékakciókkal. Ennek eszköze lehet egy MDF-lapból és fémkeretből készített úgynevezett megadisplay, amelynek teherbírása is jelentős.

Fehér kötény, rózsaszín top
Nagy sikerrel alkalmazza a Benckiser a termékek hatékonyságát bemutató tévéreklámokat. A filmek fő motívuma a teleshopjelleg, amelyben a Vanish márka színeit viselő hölgyek mutatják be háziasszonyoknak a termékek működését, és a használat eredményét. 2007 januárjában került bevezetésre a Vanish Oxi Action Chrystal White variáns.
– A hoszteszek hófehér, logózott köpenyt viseltek, alatta rózsaszín topot. A vevőket játékra invitáltuk: nehezen kimosható foltokat hagyó élelmiszereket (ketchup, mustár, csokipuding) és fehér anyagvágatokat adtunk nekik. Két anyagot kaptak, amelyek közül az egyiket Vanish Oxi Action Chrystal White-ban mostak ki, a másikat sima vízben. Készítettünk egy kis mosógép formájú modellt, amelybe behelyezve a fehér anyagokat UV-fénnyel világítottuk meg. Látható volt a különbség: a Vanishsel mosott anyag foltmentes lett – avat be a hoszteszpromóció részleteibe Burkodi Erika, a Reckitt Benckiser Kft. trade marketing menedzsere.
U. M.

Mosószerek fogyasztói átlagára az utóbbi években. Forint/kg
Szegmens 2005. 2006. 2006. 2007. Növekedés
V.-VI. V.-VI. IX.-X. V.-VI. százalékban
2007 MJ/2006 MJ
Mosószer 425 443 494 507 +14
Forrás: Nielsen

Kapcsolódó cikkeink