Ősszel több jutott műtrágyára

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 12. 08. 11:14

A tartós esők miatt túlnedvesedett és belvizes területeken a mezőgazdasági munkák a betakarításhoz hasonlóan vontatottan haladnak, illetve egyes területek továbbra sem művelhetők. Békés megyében például a tervezett 106 ezer hektár őszi búza vetésterületnek mintegy 5-7 százaléka maradt vetetlen, pedig a gazdák többsége felkészült, hogy „gazdag” vetőágyat készítsen.

búza gabona

Az októberi műtrágya forgalom a szeptemberihez képest már egy kicsit alábbhagyott, de még igen jelentős mennyiség fogyott mészamonnsalétromból. Az ősz a talajerő-utánpótlás időszaka, az Agrárgazdasági Kutató Intézet által megfigyelt adatokból is jól látszik, hogy a műtrágyák iránt intenzív a kereslet. A gazdák jellemzően az egykomponensű hatóanyagokat részesítik előnyben, azonban az év kilencedik havában monommónium-foszfátból (MAP) és vegyes műtrágyából (NPK 15:15:15) megközelítőleg 20 ezer tonnát értékesítettek. Az értékesítési árak 1-2 százalékos (a szuperfoszfát esetében 4 százalékos) emelkedése volt megfigyelhető, a MAP kivételével, amelynek minimálisan, de csökkent az ára.

Szakemberek szerint az elmúlt öt évben ugyan másfélszeresével több hatóanyag került vissza a talajba, de még így is elmarad az EU-átlagtól. A növényvédő szerek közül már csak a talajfertőtlenítő FORCE 1,5 G iránt volt jelentősebb igény, de a tavaszi felhasználásához képest annak is csak a töredéke. Ennél az inputkategóriánál a piaci kereslet csendes időszakhoz ért, nagyon kis mennyiségben értékesítettek vegyszert a tárgyhónapban. A vegetációs időszak befejezése utáni 2-3 hónapban elenyésző lesz a kereslet a gyomirtó-, rovar- és gombaölő szerek iránt. Az értékesítési árak a kereslet visszaesésének hatására néhány százalékkal emelkedtek.

Októberben, az előző két hónaphoz képest a mezőgazdasági gépek forgalma is megcsappant. Ez alól kivételt képez a váltvaforgató eke. Az elmúlt három hónapot tekintve a kis méretkategóriás traktorok esetében a darabonkénti értékesítési átlagár 18 millió forint, a váltvaforgató ekéé 5-6 millió forint, a talajlazítóé 1,7-2,5 millió forint, a kukorica vetőgépé 9,5-14,9 millió forint, míg a műtrágyaszóró gépé 1,7-2,4 millió forint körül alakult. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink