Összeírhatják a gyümölcsösöket

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 30. 12:13

Összeírják a gyümölcsösöket Magyarországon az idén, amennyiben az Országgyűlés elfogadja A gyümölcsös ültetvények, valamint a gyümölcsültetvény méretet el nem érő, gyümölcsfával betelepített területek összeírásáról szóló 2006-os ide vonatkozó törvény módosítását.

A törvényjavaslat hétfőn került fel az Országgyűlés honlapjára. A javaslat szerint az összeírást ez év június 1-je és november 30. között kell elvégezni. A mintának a gyümölcsfával betelepített terület legalább 95 százalékát kell képviselnie. Az összeírás mintáját úgy kell meghatározni, hogy a 68 százalékos megbízhatósági szint mellett előforduló mintavételi hiba országosan legfeljebb 3 százalék legyen az egyes gyümölcsfajokkal betelepített terület egészére nézve.

Az általános indoklás szerint az összeírásra azért van szükség, mert csak ültetvények felmérésével biztosíthatók pontos és megfelelő részletességű adatok a gyümölcsös területek termelési potenciáljának és a termelés és a kínálat középtávú tendenciáinak meghatározásához. Emellett a gyümölcspiac szabályozásához és az értékesítési tervezéshez, valamint az ehhez kapcsolódó közösségi támogatások elnyeréséhez is szükség van az összeírás adataira. Egy európai uniós rendelet szintén kötelezi Magyarországot a terület statisztikai felmérésének elkészítésére.

Magyarországon a gyümölcsös ültetvényt használók több mint 98 százaléka egyéni gazdálkodó, ők az összes gyümölcsös terület közel háromnegyedén gazdálkodnak. A felmérés négy gyümölcsfajra – alma, körte, őszibarack, kajszibarack – terjed ki, mivel az uniós rendelet melléklete Magyarország számára ezeknek a gyümölcsfajoknak az összeírását teszi kötelezővé.

A felmérés idei végrehajtását az indokolja, hogy az uniós rendelet előírja: a tagállamoknak 2012-ben – majd azt követően ötévenként – statisztikai felmérést kell készíteniük a területükön található gyümölcsfajok ültetvényeiről.

A Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslat adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő valamennyi, a gyümölcsös ültetvényeket, illetve a gyümölcsös ültetvények méretét el nem érő, de gyümölcsfával betelepített területet használó természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre. Vagyis mindazokra, akik a statisztikai törvény értelmében adatszolgáltatónak minősülnek.

A törvényjavaslatot Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter jegyzi. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink